Recepty

Thajské zelené kari

Už si přesně nepamatuji, kde jsem se s thajským zeleným kari setkal poprvé. Co však vím jistě, je, že když jsem si ho jednou po nákupu na tržnici na Olomoucké uvařil, byla to láska na první pohled, nebo vlastně spíš na první sousto. 😋 Vařím si jej opravdu často a můžu s klidem říct, že je to moje nejoblíbenější jídlo ze všech.

Když se chcete na chvíli ocitnout v jihovýchodní Asii a nechcete strávit půl dne v letadle, není jednodušší způsob jak to udělat, než si uvařit právě toto jídlo. Ta vůně citronové trávy, koriandru, chilli a kokosu je nezaměnitelná.

Nejčastěji si kari dělám s kuřecími stehny, které jsou malinko tučnější a přidají extra chuť navíc. Není problém je ale nahradit jakýmkoliv jiným masem. Thajci by určitě nepohrdli krevetami nebo rybou. Zkoušel jsem připravit kari vepřové nebo hovězí a vegani mohou klidně vyměnit maso za tofu. Vše je skvělé, protože samotná kombinace zelené kari pasty a kokosu se dá napárovat snad se vším.

Striktně se nedržím ani použité zeleniny. Trošku chilli navíc z mojí spižírny si přidám vždy, protože mám rád když to pálí. Jinak jsem ale zkoušel vyměnit papriky a houby třeba za hrášek, fazolky, mrkev, rajčata, nebo třeba přidat brambory. Prostě co jsem zrovna měl v lednici a opět to vždy chutnalo skvěle.

Suroviny

(na 4 porce)

  • 2 až 4 lžíce zelené kari pasty
  • 600 g kuřecího masa
  • 400 ml kokosového mléka
  • 2 žluté papriky
  • 5 větších žampionů
  • 1 až 2 stonky citronové trávy
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • chili paprička (Bird's eye)
  • koriandr a/nebo thajská bazalka
  • limetková šťáva na dochucení
  • jasmínová rýže jako příloha

Postup

Na kapce oleje nechte minutku provonět zelené kari. Přidejte na kousky nakrájené kuřecí maso a nechte ho lehce zatáhnout. Přidejte papriky, houby a směs zalijte kokosovým mlékem.

Povařte asi 15 minut, nebo tak dlouho, než vám změkne maso, pokud se rozhodnete použít jiné maso než kuřecí.

Ke konci vaření přidejte najemno nasekanou citronovou trávu a koriandr. Dochuťte rybí omáčkou, případně solí a pepřem.

Na talíři kari zakápněte limetkovou šťávou, případně přidejte čerstvý koriandr a nasekané chilli papričky.

Ke kari si uvařte jasmínovou rýži a tím je tento voňavý zázrak kompletní.

Thajské zelené kari
Thajské zelené kari