Předvánoční čas je u mě většinou ve znamení nestíhání a letos tomu není jinak. Ač nerad, musel jsem kvůli pracovním i osobním záležitostem trochu upozadit moje recepty. Pečení Vánočního cukroví si však ujít nenechám, a i když budu péct jen několik málo druhů, tak se na něj moc těším. Kromě mých oblíbených čokoládových košíčků budu péct i dvě novinky, se kterými se zde s vámi podělím.
Jestli bych si měl vybrat jedno cukroví, které mi od mojí babičky chutná nejvíce, budou to pařížské rohlíčky. Zbožňuji kombinaci oříšků a čokolády a ten senzačně sametový čokoládový krém, který se rozpouští na jazyku. Zároveň mi ani bez nějakého šizení nepřijdou přeslazené jako jiné druhy cukroví.
Jejich příprava patří k těm komplikovanějším zejména proto, že se pečené základny a krém nanáší pomocí cukrářského sáčku a bez jisté dávky šikovnosti se při pečení tohoto cukroví neobejdete.
Vzhledem se babiččinými pařížskými rohlíčky porovnávat nemůžu, ale chuťově jsou k nerozeznání a jistě se povedou i vám.
Suroviny
(na asi 35 rohlíčků)
Těsto
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 200 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 2 lžíce hladké mouky
Krém
- 250 g smetany ke šlehání
- 70 g cukru krupice
- 75 g másla
- 50 g kakaa
- 100 g 70% čokolády
Poleva
- 125 g 70% čokolády
- 25 g kokosového oleje
Postup
Těsto
Předehřejeme si troubu na 150 °C.
Do mísy si nasypeme mleté vlašské ořechy, moučkový cukr a dvě lžíce mouky. Přidáme dvě vajíčka a metličkou je rozmícháme na řidší těsto.
Plech si vyložíme pečícím papírem nebo ideálně silikonovou podložkou.
Do cukrářského sáčku s kulatou rovnou špičkou naplníme připravené těsto. Postupně tvoříme nízké půlměsíčky o délce asi 7 cm. Snažíme se je nemít moc tlusté, těsto se při pečení ještě roztáhne.
Základny pařížských rohlíčků pečeme na horkovzduch 20 minut.
Po upečení je necháme mírně vychladnout a opatrně sundáme z plechu.
Krém
Do vyšší nádoby se nasypeme kousky čokolády.
V hrnci smícháme smetanu, cukr, kakao a máslo. Za stálého míchání na nižším plameni je přivedeme pod bod varu – 85°C.
Zahřátou směs nalijeme na čokoládu a necháme jí minutku rozpustit. Poté čokoládovou náplň tyčovým mixérem důkladně vymixujeme. Snažíme se mít mixér celou dobu pod hladinou, abychom do krému nenahnali zbytečné bublinky vzduchu.
Vymixovanou směs zakryjeme potravinářskou fólií těsně až na hladinu a dáme do druhého dne vyzrát do lednice.
Druhý den necháme směs povolit do pokojové teploty a mixérem ji vyšleháme dohladka. Poté ji naplníme do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou (já použil plochou). Upečené základny ze spodní strany nazdobíme náplní a dáme zatuhnout do lednice.
Poleva
Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu, přidáme kokosový olej a metličkou je důkladně smícháme. Vychlazené pařížské rohlíčky namáčíme v čokoládě a po namočení oklepeme přebytečnou čokoládu, abychom docílili tenké polevy.