Na tento recept jsem narazil náhodou, když jsem hledal, jak by se dala využít mandlová mouka, kterou jsem potřeboval do mechového dortu, ale kterou jinak běžně nepožívám a neměl bych ji tak jak zužitkovat.
Mandlový koláč je velmi jednoduchý bezlepkový dezert, který neobsahuje ani žádný přidaný tuk. Právě absence tuku jsem se trochu obával, aby upečený koláček nepostrádal vláčnost, protože jestli něco ze sladkého opravdu nemusím, tak je to buchta „dusivka“.
O to více jsem bych překvapený z výsledku. Nejspíše díky sněhově našlehaným vejcím a samotné mandlové mouce, která je poměrně tučná, se mi podařilo upéct krásně vonící pěnově nadýchaný korpus.
S jogurtem nebo zakysanou smetanou je to můj nový tip na skvělou zdravou snídani.
Suroviny
- 160 g mandlové mouky
- 4 vejce
- 70 g medu
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička mleté vanilky
- plátkové mandle na posypání
- trošku tuku na vymazání
Postup
Troubu si předehřejeme na 170°C.
Z vajíček oddělíme žloutky od bílků.
Ve větší misce si společně vyšleháme žloutky, med a vanilku do lehké pěny.
V další misce si vyšleháme bílky na pevný sníh.
Do ušlehaných žloutků přisypeme mandlovou mouku a kypřící prášek a osolíme špetkou soli. Směs důkladně promícháme, a nakonec lehce vmícháme ušlehaný sníh.
Připravené těsto vlijeme do vymazané koláčové formy (já použil průměr 24 cm) a zasypeme plátkovými mandlemi.
Koláč dáme péct do trouby na 25–30 minut dozlatova.