Mechový dort je jarní variace na krtkův dort, kdy se do korpusu přidává špenát. Nemusíte mít obavy, že by chuť špenátu těsto nějak pokazila. Nikdo z rodiny nedokázal rozpoznat, čím jsem to ten dort obarvil a můžu vám garantovat, že chuť listové zeleniny v korpusu ani neucítíte.
Voda ze špenátu navíc těsto udrží krásně vláčné i bez použití tuku. Aby váš mecháček připomínal jarní louku je nejlepší použít čerstvý baby špenát. Z mraženého se dá dort připravit také, je třeba jej dopředu rozpustit a zbavit vody, ale nebude mít tak svěží barvu.
Na krémovou část můžete použít libovolný smetanový krém nebo náplň do cheesecaku. Dejte si při jeho přípravě pozor, aby smetanový základ byl opravdu vychlazený, jinak by nemusel jít dobře vyšlehat a nebyl dostatečně hustý a pevný. Možná si všimnete, že můj mechový dortík na fotkách zrovna nejpevnější náplň nemá. Naštěstí byl tak dobrý, že z talířků do minuty zmizel a za tuto chybku mi nikdo nevynadal.
Suroviny
Korpus
- 125 g čerstvého baby špenátu
- 280 g mandlové mouky
- 50 g kokosové mouky
- 160 ml kokosového mléka
- 4 vejce
- 4 lžíce medu
- 2 bílky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
Krém
- 500 g mascarpone
- 370 ml smetany na šlehání
- 60 g třtinového cukru
- 25 g másla
- 125 g vysokoprocentní čokolády
- lžička mleté vanilky
- jahody, lesní ovoce a jedlé květy na dozdobení
Postup
Korpus
Troubu si předehřejeme na 175 °C.
Čerstvý špenát vložíme do mixéru. Přilijeme kokosové mléko a přidáme čtyři vejce. Směs mixujeme na střední otáčky, dokud nám nevznikne hladké smoothie.
V míse si smícháme mandlovou a kokosovou mouku, kypřící prášek a sodu. Postupně přilijeme špenátovou směs, přidáme med a smícháním z nich připravíme řidší těsto. Bílky ušleháme v ručním šlehači na pevný sníh a lehce ho vmícháme do těsta.
Dno dortové formy o průměru 20 cm si vyložíme pečícím papírem. Vlijeme do ní připravené těsto a zarovnáme ho.
Korpus pečeme 45-50 minut, upečení si můžeme zkontrolovat zapíchnutím špejle.
Krém
Do hrnce si nalijeme smetanu, přisypeme třtinový cukr a přidáme kousek másla. Ohřejeme je na středním plameni a jakmile začne smetana bublat, vmícháme na kousky nalámanou čokoládu a necháme ji rozpustit.
Čokoládovou směs přelijeme do misky, zakryjeme potravinářskou fólií a dáme na hodinu do lednice. Po hodince ji promícháme a dáme chladit alespoň další dvě hodiny, aby byla smetana opravdu studená.
Po vychlazení přidáme do misky mascarpone, lžičku vanilky a ručním šlehačem ji vyšleháme do hustého šlehačkového krému (asi 3-5 minut).
Sestavení dortu
Upečený korpus podélně rozřízneme asi v jedné třetině od spodu. Vrhni část rozdrobíme na zelenou drobenku (hnědou krustu odstraníme). Na spodek korpusu namažeme tenkou vrstvu krému. Na tu vyskládáme na plátky nakrájené jahody. Zbytek krému navršíme na korpus ve tvaru krtince a zasypeme zelenou drobenkou. Vršek dortu dozdobíme lesními plody a jedlými květy.