V minulém receptu na borůvkový cheesecake jsem zmiňoval, že potřebuji zužitkovat zbývající hromádku borůvek, a abych dodržel slovo a nemusel je mrazit, tak tento víkend se u mě budou obědvat kynuté borůvkové knedlíky.
Ovocné knedlíky se u nás doma dělaly odjakživa, ale kynuté jen výjimečně. Jednoduše máme asi raději ty tvarohové. Kynuté knedlíky jsou pracnější a práce s kváskem může skončit neúspěchem. Tentokrát jsem však na kynutou variantu dostal vyloženě chuť a do receptu se s odhodláním pustil.
Musím říci, že nadýchaností a lehkostí se z žádnými jinými nemohou porovnávat a nemám problém si jich na talíř nandat klidně šest…a to ještě vydatně zalít máslem. Tahle česká klasika si ostudu prostě udělat nemůže.
Suroviny
- 500 g borůvek
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 2 lžíce cukru
- 42 g čerstvého droždí
- 1 vejce
- špetka soli
Postup
V misce si z rozdrobeného droždí, cukru, trochu mouky a mléka založíme kvásek, které necháme v teple vzejít.
Do mísy dáme zbylou mouku a mléko. Přidáme vejce, špetku soli a připravený kvásek. Ze směsi vypracujeme těsto. Zakryjeme ho utěrkou a dáme na 30 minut kynout na teplé místo. Během kynutí by mělo těsto asi zdvojnásobit svůj objem.
Vykynuté těsto rozválíme na asi 1 cm vysoký plát, který si rozdělíme na 12 dílků (pokud máte rádi velké knedlíky, tak méně). Na každý dílek dáme vrchovatou lžíci borůvek a vytvarujeme do tvaru knedlíku. Připravené knedlíky, necháme ještě pár minutek kynout.
Knedlíky vaříme v páře 12-15 minut. Po uvaření je propíchneme párátkem, aby z nich unikla přebývající pára a nesrazily se.
Podáváme je pocukrované moučkovým cukrem a přejité rozpuštěným máslem. Navrch je můžeme posypat nastrouhaným tvarohem nebo strouhankou.