Borůvky zbožňuji a je to jediné lesní ovoce, které kupuji i v zimě. Když jsou zrovna v sezóně a krásné veliké kuličky prodávají na každém trhu, tak jsem si musel připravit dobrotu, ve které je jich vrchovatě.
Asi bych to nebyl já, aby mě jako první nenapadl borůvkové cheesecake. Tentokrát jsem se rozhodl pro nepečenou variantu, která ovocným dortíkům sluší lépe. Dobře se v ní zachovají syté barvy použitých ingrediencí i jejich plná chuť.
Borůvky jsou skvělé nejenom chutí. Od dávných dob se používali v medicíně. Jsou významným zdrojem antioxidantů a celé řady vitamínů a minerálů (zejména A, B, C, hořčíku a draslíku). Výtažky z nich se používají při léčbě lehčích stádií cukrovky, při průjmových onemocněních, nebo při zánětech močových cest. Existuje studie, která tvrdí, že pravidelná konzumace borůvek snižuje riziko kardiovaskulárních chorob.
Nejlepší jsou ale podle mě na talíři. Jelikož jich mám i po přípravě tohoto receptu dostatek, tak bych z nich rád připravil ještě nějakou další sladkou dobrotu. Uvařil bych knedlíky, upekl buchtu nebo zkusil připravit džem. Klidně mi napište, kde rádi používáte borůvky vy.
Suroviny
(na dortovou formu o průměru 20 cm)
Korpus
- 150 g máslových sušenek
- 70 g rozpuštěného másla
- 2 lžíce kakaa
Borůvkový krém
- 500 g borůvek
- 500 g mascarpone
- 250 ml smetany 33%
- 150 ml zakysané smetany 30%
- 120 g + 60 g moučkového cukru
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 30 g práškové želatiny
Bílá poleva
- 140 g bílé čokolády
- 80 ml smetany 33%
Postup
Korpus
Sušenky si rozmixujeme nebo rozdrtíme na jemno. Máslo rozpustíme a v misce jej smícháme se sušenkami a kakaem.
Dno dortové formy o průměru 20 cm si vyložíme pečícím papírem.
Sušenkovou směs napěchujeme zhruba v půl centimetrové vrstvě na spodek formy (případně i po okrajích).
Formu s korpusem dáme na 20 minut do lednice.
Borůvkový krém
Borůvky s 60 g moučkového cukru nasypeme do hrnce. Přidáme lžíci vody a dáme na mírnějším plamení vařit. Jakmile začne směs bublat, tak ji za stálého míchání jemně vaříme 10 minut, dokud borůvky nepustí všechny šťávu.
Po uvaření borůvkový rozvar propasírujeme přes cedník a dáme ji na pár minut zchladnout.
Přidáme želatinu a necháme ji nabobtnat.
Mezi tím si vyšleháme studenou smetanu do husté šlehačky.
V misce smícháme mascarpone, zakysanou smetanu, cukr a vanilkový extrakt. Poté lehce vmícháme připravenou šlehačku.
Hrnec s borůvkami dáme opět na plotnu a za stálého míchání metličkou ho zahřejeme, dokud se želatina důkladně nerozpustí (ale nevaříme ji).
Opět pár minut necháme zchladnout. Nyní do borůvkové směsi postupně přidáváme krém. Nedáváme ho všechen najednou, aby se smetana nesrazila. Vždy přidáme jen pár lžic a důkladně rozmícháme.
Připravený krém nalijeme na sušenkový korpus a dáme na 2 hodiny do lednice.
Bílá poleva
Kousky bílé čokolády nasypeme do úzké a vysoké nádoby.
Smetanu si nalijeme do rendlíku a opatrně zahřejeme na 85 °C.
Po zahřátí ji nalijeme na čokoládu a necháme 5 minut rozpouštět.
Ponorný mixér ponoříme do čokolády tak, aby byl celý ponořený a mixujeme dohladka. Dáváme pozor, abychom do polevy nenahnali zbytečný vzduch a zůstala krásně lesklá.
Připravenou polevu nalijeme na dort a dáme vyhladit do lednice do druhého dne.