Dýňový dort
Recepty

Dýňový dort

Listí na stromech začíná opadávat a pomalu se venku zelená mění na žlutou a oranžovou. Podzimní barvy mám rád i na talíři a dobroty z dýně v těchto sychravých dnech u mě nemohou chybět.

Polévku z hokaida si dělám často i během roku a recept na ni už na mém blogu najdete. Tentokrát jsem se tedy rozhodl připravit něco úplně jiného.

Už nějakou dobu jsem si neupekl žádný dort a dýni jako základ do těsta vídám skoro v každé zdravé kuchařce. Volba byla jasná, jen mi nešlo o zdravější variantu nějakého jiného kejku, ale o tu nejsametovější podzimní bombu, která prozáří i ten nejzmoklejší den.

Musím říct, že se mi to povedlo. Porce dortíku, které jsem rozdal mezi rodinu a přátele, zmizely rychlostí světla a asi nikdy jsem nedokázal vykouzlit tolik úsměvů na tváři, jako tohle páteční odpoledne.

Dýňové pyré místo mouky udělá korpus krásně vláčný i přes absenci jakéhokoliv tuku. Základem úspěchu je krém z mascarpone a domácího karamelu, díky kterému je dort akorát sladký s lehounce nahořklým tónem, který udělá tečku za uplynulým létem.

Suroviny

Těsto

  • 300 g dýňového pyré z upečené dýně hokaido
  • 100 g špaldové mouky
  • 80 g jemně mletých mandlí
  • 4 lžíce medu
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 3 žloutky
  • 3 bílky
  • špetka soli

Karamel

  • 200 g třtinového cukru
  • 130 ml smetany ke šlehání
  • 10 g másla

Krém

  • 500 g mascarpone
  • 150 g smetany ke šlehání
  • 100 g karamelu
  • 80 g oříškového másla (já použil karamelový Twister od LifeLike)
  • 50 g pražených dýňových semínek

Postup

Korpus

Troubu si předehřejeme na 180 °C

Dýni hokaido si rozčtvrtíme, vydlabeme semínka na dáme péct asi 45 minut. Necháme vychladnout a poté ji rozmixujeme na husté pyré.

Do mísy dáme připravené pyré a vyjma bílků všechny ostatní suroviny na korpus a smícháme je na těsto.

Z bílků si vyšleháme hustý sníh a jemně ho vmícháme do těsta.

Dortovou formu o průměru 20 cm vyložíme pečícím papírem a vymažeme máslem.

Těsto nalijeme do formy a dáme je péct na 50 minut.

Karamel

Třtinový cukr vysypeme pánev a pozvolna na středním plameni jej zahříváme, dokud se nerozpustí na karamel. Je třeba stálého míchání, aby se karamel nepřipálil.

Pánev sundáme z plamene a vmícháme kousek másla.

Postupně vmícháme smetanu. Kdyby smetana moc prskala, stáhneme plamen, kdyby naopak karamel tuhnul, mírně jej zahřejeme.

Připravený karamel necháme lehce vychladnout.

Krém

Smetanu si vyšleháme na šlehačku.

V míse smícháme mascarpone, karamel a oříškové máslo a poté vmícháme šlehačku.

Zkompletování dortu

Korpus opatrně rozřízneme napůl.

Spodní část korpusu si dáme zpět do formy a pomažeme jej karamelem.

Na karamel rovnoměrně namažeme polovinu připraveného krému a přikryjeme jej vrchní částí korpusu. Na tu namažeme druhou polovinu krému.

Dort dáme na chvíli do lednice, aby krém trochu ztuhnul.

Mezi tím si na pánvi opražíme dýňová semínka. Jakmile začnou praskat, budou hotová.

Nakonec vrchní část dortu zalijeme zbytkem karamelu a ozdobíme semínky.

Hotový dýňový dort dáme do druhého dne do lednice.

Dýňový dort
Dýňový dort