Polévky (a vlastně ještě špenát 😊) jsou jediné jídlo, které do mě v dětství rodiče nemuseli dostávat násilím a zbožňuji je do teď. Mám je rád na všechny způsoby – vývary, zeleninové, čiré, krémové… prostě všechny.
Bohužel nám v Čechách začal sychravý podzim a k tomuto období neodmyslitelně patří dýně. Jako první jídlo, které mě a jistě spoustu z vás napadá, je jak jinak než dýňová polévka.
Na rozdíl od většiny receptů v ní nepoužívám pro zjemnění smetanu, ale kokosové mléko, díky kterému není tak těžká a je vegan friendly 😉 V oblibě také bývá do polévky přidat nějakou pikantní ingredienci a tady volím červenou kari pastu, které polévce dodá tu správnou chuť, aroma a kýženou pálivost.
Když jsem si objednal Nejbarevnější kuchařku od úžasné Kamu, zjistil jsem, že ona to dělá úplně stejně. Navíc do receptu přidává limetkovou šťávu. Musím uznat, že to je přesně to, co mojí podobě dýňové polévky chybělo. Ta jemná kyselost citrusů doplní sladkost dýně a pikantnost kari pasty a tak jednoduché jídlo, jakým je dýňová polévka, dostane na docela jiný level.
Suroviny
- 1 střední dýně hokaido
- 2 mrkve
- 400 ml kokosového mléka
- 1 lžíce červené kari pasty
- šťáva z jedné limetky
- sůl a pepř
Postup
Na oleji nechte provonět kari pastu. Přidejte na kostky nakrájenou dýni hokaido a mrkev a zlehka orestujte.
Zalijte vodou tak, aby byla všechna zelenina ponořená a uvařte ji doměkka.
Nechtě vývar lehce vychladnout a vše rozmixujte na hustší krém.
Zjemněte vývar kokosovým mlékem a zakápněte limetkovou šťávou.
Nakonec dýňovou polévku dochuťte solí a pepřem.
Na talíři ji můžete doplnit olivovým olejem a dozdobit dýňovými semínky a čerstvými bylinkami.