Chia semínka pochází z Mexika a v jižní Americe se jejich rostlinky pěstují již po staletí. U nás díky masivní propagaci fitness komunity zažily v posledních letech veliký boom a přišlo mi, že musely být obsažené snad v každém zdravém jídle.
Navzdory častému zařazení mezi superpotraviny se vědecké studie poměrně rozchází v jejich možném vlivu na naše zdraví. Z nutričního hlediska se ale jedná o vyvážený a dobrý zdroj všech makroživin zejména omega-3 mastných kyselin.
Pudink z chia semínek je moc chutná a senzačně jednoduchá snídaně nebo svačinka, kterou si můžete zpříjemnit svoje rána.
Na gelovitý základ používám kombinací kokosového a mandlového mléka. Samotné kokosové mléko by bylo příliš husté, ale v poměru 1:1 s řidším mandlovým (nebo sójovým) je akorát, aby semínka nabobtnala, ale zároveň byl základ krémový a tekutá část nemohla protéct na dno sklenice.
Abych podpořil můj záměr z minulého receptu - jíst v zimě více citrusů, tak jsem semínka doplnil kombinací kaki a pomeranče. Spolu s kokosem dotváří výbornou sladkokyselou asijskou harmonii.
Suroviny
na 5 skleniček
- 100 g chia semínek (vybírejte ty nejkvalitnější)
- 250 ml kokosového mléka
- 250 ml mandlového mléka
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 kaki
- 1 pomeranč
- strouhaný kokos
Postup
Do větší sklenice si nalejeme kokosové a mandlové mléko. Přidáme dvě lžíce javorového sirupu a přisypeme chia semínka.
Směs důkladně promícháme, aby všechna semínka byla ponořená v tekutině. Připravený základ necháme pět minut nabobtnat.
Poté chia pudink rovnoměrně rozdělíme do skleniček a dáme do lednice do druhého dne.
Do nádoby dáme pokrájené kaki a oloupaný pomeranč a rozmixujeme je tyčovým mixérem.
Ovocnou směs nalejeme na vršek skleniček s pudinkem a posypeme strouhaným kokosem.