Jak se již stává nepříjemným zvykem, tak z kraje roku obvykle řeším problém se svojí domácí váhou, kterou musel nejspíš napadnout nějaký počítačový virus, protože jinak si ty čísla, co ukazuje, musí vymýšlet.
V případě váhy bych mohl tento nešvar vyřešit za pomocí kladiva, ale jelikož podobné problémy vykazuje i moje zrcadlo, nezbývá mi, než se pustit do nějaké redukční diety.
Nemám v plánu nic drastického, v podstatě jen jídla trochu odlehčím a vynechám zbytečné sladkosti a junk food, kterými jsem se v posledních měsících přecpával. Trocha pohybu navíc mi taky neuškodí. Rozumným cílem by bylo do konce února shodit šest kilo.
V dnešním receptu jsem chtěl skloubit lehčí jídlo s citrusy, které jsou zdrojem vitamínů, které zejména v zimním období potřebujeme. Citróny a kuřecí maso se velmi dobře párují a s omáčkou z bílého vína a másla vytvářejí výbornou svěží a zdravou kombinaci. Doplnit je můžete salátkem nebo rýží.
Suroviny
- 500 g kuřecích stehenních řízků
- 1 bio citrón
- 100 ml bílého sladšího vína
- 50 g másla
- hrst černých oliv
- svazek petržele
- hladká mouka
- olivový olej
- sůl a pepř
Postup
Kuřecí stehenní řízky osolíme, opepříme a lehounce poprášíme hladkou moukou, která jim dodá zlatavou krustu.
Z bio citrónu si oškrábeme kousky kůry. Černé olivy nakrájíme na kolečka.
Pánev s olivovým olejem si rozpálíme na silnějším plameni a kuřecí kousky opečeme 3-4 minuty z každé strany. Opečené řízky dáme stranou.
Pánev s výpekem dáme na slabý plamem, vhodíme máslo a pozvolna jej rozpustíme. Jakmile začne máslo pěnit, tak přilijeme víno, přidáme citrónovou kůru, vymačkanou šťávu z citrónu a nakrájené olivy. S omáčkou mícháme, asi 3 minuty, dokud se máslo s vínem hezky nespojí.
Na závěr přidáme do omáčky nasekanou petrželku a vložíme zpátky kousky kuřete a necháme je v omáčce 2 minutky společně prohřát.