Cukroví už mám napečené, dárky zabalené a větvičky nazdobené. Popravdě jsou to první Vánoce, kdy mám u sebe doma opravdu sváteční atmosféru.
Abych všechny ty dobroty nemlsal jen tak nasucho, zpříjemnil jsem si vánoční pohodu kapkou alkoholu a uvařil si vlastní domácí vaječný koňak.
Můj vaječňák voní po vanilce, je jemný, smetanový, lehce nasládlý, a přesto je v něm příjemně cítit chuť dobrého rumu.
Suroviny
(na 1 litr)
- 400 ml smetany ke šlehání
- 200 ml neslazeného kondenzovaného mléka
- 220 g cukru krupice
- 1 vanilkový lusk
- 5 žloutků
- 250 ml kvalitního rumu (nebo whiskey či brandy)
Postup
Do hrnce nalejte smetanu a kondenzované mléko. Vanilkový lusk přeřízněte napůl, vyškrábněte z něj semínka a ta společně s luskem přidejte do smetany. Směs dejte vařit a postupně přisypávejte cukr a míchejte tak, aby se vám všechen cukr hezky rozpustil. Poté hrnec se směsí dejte chladnout a vyjměte vanilkové lusky.
Připravte si vodní lázeň a dejte do ní vyšlehat žloutky spolu s trochou uvařené smetany. Žloutky rychle šlehejte, aby se vám nesrazily. Pokud máte kuchyňský teploměr, snažte se dostat teplotou na 75 °C. Pokud jej nemáte, tak šlehejte dokud v žloutcích sotva udržíte prst.
Vyšlehané žloutky přidejte ke zbytku smetanové směsi a vše rozmixujte tyčovým mixérem. Na závěr přilijte rum, nebo jiný alkohol.