Já se čas, který musím nuceně trávit doma, snažím využít k naučení se nových věcí. Pečení na rozdíl od vaření není mojí silnou stránkou a každý zdařilý pokus mi tak udělá velkou radost. Třená bábovka je jeden jednodušších moučníků a zvládne ho připravit i taková „bábovka“ jako jsem já.
Tentokrát jsem se ani recept nesnažil udělat zdravější a nechal jsem bábovku takovou, jaká by měla být – křehkou, nadýchanou a příjemně sladkou, ale žádnou dusivku. Prostě takovou, která výborně doplní odpolední kávu.
Suroviny
- 330 g polohrubé mouky
- 330 g cukru
- 4 vejce
- 1,5 dcl oleje
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 dcl horké vody
- 1 vanilkový lusk
- 3 lžíce kakaa
- šťáva z ½ citrónu
- sůl
- máslo a hrubou mouku či kokos na vysypání formy
Postup
Formu na bábovku si vymažte máslem a vysypte hrubou moukou, nebo kokosem, který po upečení zanechá krásně křupavou kůrku.
Troubu si předehřejte na 190°C.
Z vajec si oddělte bílky od žloutků. Do žloutků postupně zašlehávejte cukr střídavě doplněný olejem, vodou, citronovou šťávou a vanilkou. Poté postupně přimíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva.
Bílky osolte špetkou soli a vyšlehejte je v hustý sníh, který smíchejte se zbytkem těsta.
Zhruba třetinu těsta si oddělte stranou a přisypte do něj kakao. Do formy postupně nalévejte světlou a tmavou část těsta, abyste vytvořili barevné mramorování.
Bábovku pečte asi 40-45 minut, výsledek můžete vždy zkontrolovat špejlí, na které vám těsto nesmí ulpívat.