Tom yum
Recepty

Tom yum

Tom yum je voňavá, lehce nakyslá a pikantní polévka, která se považuje za jeden ze základů thajské kuchyně.

Mám rád, jak dovede svým výrazným aroma citronové trávy, kafrové limety a galangalu proměnit tato dobrota můj byt na asijský venkov a cítím tu exotickou vůni v kuchyni ještě další den u snídaně.

Tom yum se většinou připravuje s krevetami a houbami, ale můžete použít i kuřecí nebo vepřové maso. V mém receptu používám jako základ kuřecí vývar, ve kterém vyvařím krevetí hlavičky a skořápky. Tuk z vývaru skvěle natáhne mořskou chuť korýšů a dodá polévce tu správnou sílu.

V Thajsku je populární do polévky přidávat kondenzované mléko. Polévka je pak jemnější a krémovější. Osobně mi však vyhovuje klasičtější čistá varianta.

Recept obsahuje některé hůře dostupné ingredience. Galangal je rostlina podobná zázvoru, se kterým sdílí i rod „zázvorníkovité“, ale svojí chutí a aroma je jedinečný a běžným zázvorem se nahradit nedá. Kafrová (nebo kaffírová) limeta je specifický druh citrusu, který se pěstuje hlavně pro svoji výraznou vůni, která se využívá při výrobě parfémů a taky jako přísada v jihoasijských kuchyních, podobně jako u nás bobkový list. Její čerstvé listy jsou u nás těžko dostupné, ale sušené, stejně jako galangal, mívají na asijských tržnicích.

Suroviny

  • 1,2 l kuřecího vývaru
  • 400 g nevařených krevet v celku (velikost 30/40)
  • 300 g hlívy ústřičné
  • 8 cm galangalu
  • 2 stonky citronové trávy
  • 8 listů kafrové limety
  • 4 lžíce thajské červené chilli pasty
  • 2 thajské chilli papričky (birds eye)
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce cukru (palmového nebo třtinového)
  • 4 limety
  • svazek koriandru

Postup

Očistíme si krevety následujícím postupem: Nejprve uřízneme hlavičku. Poté nařízneme krunýř na hřbetní straně od hlavičky až po ocásek asi 3 mm do hloubky. Zhruba uprostřed řezu najdeme střívko, podebereme ho a celé ho vytáhneme. Nakonec už jen stáhneme krunýř z tělíčka.

Do hrnce dáme kapku oleje, na kterém krátce orestujeme hlavičky a krunýře z krevet, aby se zbarvily do růžova. Poté je zalijeme kuřecím vývarem a dáme vařit na středním plameni asi 20 minut. Po uvaření vývar přecedíme přes cedník (části krevet již nebudou potřeba).

Galangal nakrájíme na centimetr tlustá kolečka, citronovou trávu na asi 5 cm dlouhé části a jemně ji rozmáčkneme, aby se lépe uvolnilo její aroma. Chilli papričky nasekáme najemno a hlívu si nakrájíme na menší kousky.

Galangal, citronovou trávu, lístky kafrové limety a nasekané chilli vložíme do vývaru a dáme vařit na 5 minut. Protože galangal, citronovou trávu ani kafrovou limetu z polévky nejíme, můžeme je po uvaření vyjmout. Doporučuji je ale kvůli skvělé vůni ponechat a vylovit je až na talíři.

Polévku ochutíme chilli pastou, rybí omáčkou, cukrem a šťávou z asi dvou limetek. Přidáme hlívu a vaříme další 3 minutky.

Nakonec přijde řada na krevety, které jsou po necelé minutce hotové.

Při servírování tom yum dozdobíme nasekaným koriandrem a zakápneme kapkou limetové šťávy.

Tom yum
Tom yum