Různé variace asijských jídel se u mě v kuchyni připravují skoro každý týden. Tuto klasiku thajských ulic jsem však objevil teprve nedávno.
Slovo „Pad“ znamená v překladu restované a „Krapow“ či „Gra Prow“ je thajská bazalka. Základem je tedy pořádně rozpálená pánev a bazalka. Oproti tomu druh masa tu není až tak důležitý a toto jídlo se dělá v hovězí, kuřecí, vepřové nebo i vegan variantě. S libovým hovězím mi však chutná nejvíce, a právě na něj bude můj dnešní recept.
Suroviny
4 porce
- 500 g hovězí roštěné
- 1 červená cibule
- 2 česneky
- 1 thajská chili paprička (bird’s eye)
- ½ červené papriky
- 3 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce ústřicové omáčky
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce hnědého cukru
- 4 lžíce vody
- 2 lžíce oleje
- 1 limeta
- hrst thajské bazalky
- jasmínová rýže jako příloha
Postup
Hovězí maso si nakrájíme na tenké nudličky o tloušťce asi půl centimetru.
Papriku nakrájíme na podobně tenké proužky. Chilli si nakrájíme na tenká kolečka. Cibuli a česnek si nasekáme nadrobno.
Omáčku si připravíme tak, že si v misce smícháme sójovou, ústřicovou a rybí omáčku s hnědým cukrem a vodou. Vše spolu důkladně rozmícháme.
Wok, nebo jinou hlubokou pánev si důkladně rozpálíme a dáme do ní rostlinný olej. Zprudka si na něm orestujeme hovězí maso tak, aby se opeklo a udrželo si šťávu uvnitř.
Přidáme zeleninu a po minutce restování vše zalijeme smíchanou omáčku. Za stáleného míchání vaříme směs asi 4 minuty.
Nakonec posypeme směs nasekanou thajskou bazalkou.
Maso podáváme zakápnuté limetovou šťávou s porcí uvařené jasmínové rýže.