Thajské hovězí s bazalkou (Pad Krapow)
Recepty

Thajské hovězí s bazalkou (Pad Krapow)

Thajsko mělo být jednou z mých dalších cestovatelských zastávek. Letos se to kvůli covidu asi nepodaří, tak si z něj alespoň můžu kousek připravit doma do misky.

Různé variace asijských jídel se u mě v kuchyni připravují skoro každý týden. Tuto klasiku thajských ulic jsem však objevil teprve nedávno.

Slovo „Pad“ znamená v překladu restované a „Krapow“ či „Gra Prow“ je thajská bazalka. Základem je tedy pořádně rozpálená pánev a bazalka. Oproti tomu druh masa tu není až tak důležitý a toto jídlo se dělá v hovězí, kuřecí, vepřové nebo i vegan variantě. S libovým hovězím mi však chutná nejvíce, a právě na něj bude můj dnešní recept.

Suroviny

4 porce

  • 500 g hovězí roštěné
  • 1 červená cibule
  • 2 česneky
  • 1 thajská chili paprička (bird’s eye)
  • ½ červené papriky
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce ústřicové omáčky
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 4 lžíce vody
  • 2 lžíce oleje
  • 1 limeta
  • hrst thajské bazalky
  • jasmínová rýže jako příloha

Postup

Hovězí maso si nakrájíme na tenké nudličky o tloušťce asi půl centimetru.

Papriku nakrájíme na podobně tenké proužky. Chilli si nakrájíme na tenká kolečka. Cibuli a česnek si nasekáme nadrobno.

Omáčku si připravíme tak, že si v misce smícháme sójovou, ústřicovou a rybí omáčku s hnědým cukrem a vodou. Vše spolu důkladně rozmícháme.

Wok, nebo jinou hlubokou pánev si důkladně rozpálíme a dáme do ní rostlinný olej. Zprudka si na něm orestujeme hovězí maso tak, aby se opeklo a udrželo si šťávu uvnitř.

Přidáme zeleninu a po minutce restování vše zalijeme smíchanou omáčku. Za stáleného míchání vaříme směs asi 4 minuty.

Nakonec posypeme směs nasekanou thajskou bazalkou.

Maso podáváme zakápnuté limetovou šťávou s porcí uvařené jasmínové rýže.

Thajské hovězí s bazalkou (Pad Krapow)
Thajské hovězí s bazalkou (Pad Krapow)