Tapioka je škrob, který se získává z kořene manioku jedlého. U nás není moc známý, ale zejména v jižní Americe je jedním ze základů místní kuchyně a podle nálezů ho v Amazonii pěstovali již před více než 6000 lety. Bílý kořen se průmyslově zpracována několika způsoby. Vyrábí se z něj jak mouka, tak třeba kuličky (perly), ze kterých se připravíme dnešní recept.
Klasická verze tapiokového pudingu s mlékem mě, přiznám se, moc nezaujala, ale tento veganský způsob přípravy si mě získal. Díky kokosovému mléku je pudink bohatý a krémový. S přidaným mangem nebo mučenkou je to pak doslova tropická bomba.
Podávat můžete tapiokový puding jak teplý, který příjemně zahřeje, tak i studený jako dobré osvěžení do parných dnů.
Suroviny
(na 4 menší porce)
- 70 g tapiokových perel
- 400 g kokosového mléka
- 250 ml vody
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 mango
- 2 mučenky
Postup
Tapiokové perly si nasypeme do hrnce a přilijeme kokosové mléko s vodou. Kuličky necháme hodinu nabobtnat.
Přidáme dvě líce javorového sirupu a přivedeme směs k varu. Ztlumíme plamen a stálého míchání (tapioka se rychle připaluje) vaříme 10 minut, po kterých by měl puding zhoustnout.
Připravený puding přelijeme do skleniček a doplníme kousky nakrájeného manga, mučenky nebo jiného ovoce, které máme rádi.