Už delší dobu se snažím vyladit recept na nadýchané lívance a stále se mi to nedaří. Buď se mi zdrcnou, nebo je připálím, nebo mi prostě jen nechutnají. Když už jsem si říkal, že tahle snídaňová klasika je u mě asi prokletá, tak jsem objevil recept na syrniki a zjistil, že se na to dá jít i úplně jinak.
Syrniki pocházejí z Ukrajiny a již zmíněné lívance připomínají hlavně vzhledem. Jejich těstu totiž dominuje tvarohový sýr nebo jako v případě mého recept běžný měkký tvaroh. Zároveň neosahují mléko a mouka je v nich jen ve velmi malém množství. Syrniki se smaží jen krátce a v jejich středu zůstávají měkké a vláčné.
Tradičně se podávají se zakysanou smetanou a marmeládou. Osobně jsem je zkoušel doplnit vším, co mám na snídani rád – oříškovým máslem, lesním ovocem, domácím džemem, medem nebo javorovým sirupem.
Suroviny
- 350 g měkkého tvarohu (v alobalu)
- 2 vejce (lépe 2 žloutky a jeden bílek)
- 45 g cukru moučky
- 35 g hladké mouky
- 35 g rozinek
- ½ lžičky vanilky
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce oleje
- špetka soli
Postup
Tvaroh si vybalíme z alobalu a ubrouskem ho zbavíme přebytečné vody.
Tvaroh dáme do mísy a přisypeme cukr, rozinky, vanilku a špetku soli. Poté přidáme vejce a šťouchadlem na brambory všechny ingredience spojíme na lepivější těsto. Do těsta přisypeme mouku a jen lehce ji vmícháme, aby nepustila lepek.
Pracovní desku si posypeme moukou a těsto na něj vyklopíme. Zkusíme z něj uválet váleček o délce asi 20 cm, který poté nožem rozdělíme na puky o tloušťce palce. Jednotlivé kousky poté z horní a spodní strany ještě před smažením poplácáme v mouce.
Na roztopenou pánev dáme rozehřát máslo společně s olejem a na mírném plameni syrniki osmažíme z obou stran (asi 2 minutky z každé strany).