Když jsem se minulý týden procházel na Zelném trhu, tak většina trhovců nabízela krásné švestky. U jednoho stánku prodávali přímo svoje domácí, byly obrovské a nešlo bez nich odejít. 😊
Ze všech švestkových receptů mám nejraději švestkové knedlíky – tvarohové i bramborové, na které vám tu určitě napíšu recept v budoucnosti, ale tentokrát jsem se rozhodl udělat švestkovou buchtu (koláč chce-li).
V naší rodině se peče celkem běžně, ale mojí inspirací byla protentokrát Kitchenette, které ve svojí variantě používá jen minimum tuku.
Přestože jsem koláč pekl skoro dvojnásobnou dobu, než je v původním receptu, aby byl dostatečně upečený, tak jsem byl s výsledkem moc spokojený. Také jsem trochu ubral cukru, aby byl sladký jen tak akorát.
Koláč je nadýchaný, vláčný a díky skořici a rumu z něho úplně dýchá Vánoční atmosféra…a Vánoc není nikdy dost, ani na konci srpna. 😄
Suroviny
Na těsto
- 750 g švestek
- 200 g hrubé mouky
- 150 g špaldové mouky
- 250 ml mandlového mléka
- 100 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 2 lžíce rumu
- 3 lžíce chia semínek
- špetka soli
Na drobenku
- 30 g másla
- 50 g třtinového cukru
- 30 g špaldové mouky
- 30 g mandlové mouky (jemně rozemletých mandlí)
- lžička mleté skořice
Postup
Švestky si pokrájíme na poloviny a zbavíme pecek.
Předehřejeme si troubu na 170° C.
V menší misce si smícháme všechny ingredience na drobenku a prsty vše postupně prohněteme, dokud nám nevzniknou malé hrudky.
V další misce si mixérem důkladně vyšleháme vajíčka s třtinovým cukrem, aby nám vznikla hustá pěna.
Do větší nádoby si potom postupně nasypeme hrubou a špaldovou mouku, přidáme prášek do pečiva, jedlou sodu a chia semínka. Do této směsi pak postupně vléváme mléko, olej, rum a vmícháváme rozmixované vejce.
Výsledné těsto nalijeme na plech (36 x 25 cm) a rovnoměrně ho rozprostřeme. Naklademe na něj pokrájené švestky, a nakonec ho zasypeme drobenkou.
Pečeme ho tak, aby nebylo syrové, ale zároveň jsme ho zbytečně nevysušili – cca 25 až 30 minut. Dobrý pomocník je tu špejle, na které těsto nesmí ulpívat.