Když se řekne kotleta, většinu lidí napadne takový ten vysušený plátek masa. Já jsem to tak míval taky a z vepřového jsem tak raději volil krkovičku, nebo panenku, když jsem chtěl trochu libovější.
Vzpomínám si, že moje babička kotlety občas vařila a ty její byly hezky šťavnaté. Nenapadlo se mě jí však zeptat v čem spočívá ta finta, aby si kotletky svoji šťavnatost udržely. Teprve pár roků dozadu jsem náhodou v receptu od Cuketky přišel na to, jak perfektní šťavnatou kotletu udělat.
V mém receptu si je uděláme na cibulce a jako přílohu si uvaříme batátové pyré.
Suroviny
Na 4 porce
- 800 g kotlety bez kosti
- 2 větší cibule
- hovězí vývar
- přepuštěné máslo
- olej
- sůl a pepř
Na batátové pyré
- 500 g batátů
- 70 g másla
- 100 ml smetany
- sůl
Postup
Kotlety
Kotletu si rozdělíme na plátky zhruba o tloušťce prstu. Plátky masa z obou stran důkladně osolte a opepřete. Do hrnce nalejte olej a kotletky na něm lehce opečte – většinou mi platí pravidlo 5 minut z jedné strany a 3 minuty z druhé.
Mezi tím si nakrájejte cibulku na kostičky. Po opečení všech plátků dejte maso stranou a slijte přebytečný olej z hrnce. Místo něj přidejte trošku přepuštěného másla, na kterém orestujte nakrájenou cibuli.
Maso vložte zpátky do hrnce k cibulce a zalijte hovězím vývarem tak, aby kotlety byly akorát ponořené. Pokud nemáte domácí vývar, kvalitní bujón s vodou poslouží stejně dobře.
Hrnec přiryjte poličkou a vařte na mírném plameni asi hodinku.
Batátové pyré
Batáty oloupejte a nakrájejte na kostky. Uvařte je ve slané vodě do změknutí a sceďte. Přidejte máslo a smetanu a rozmixujte je tyčovým mixérem do hladkého pyré. V případě potřeby dochuťte solí.