Tentokrát se s receptem vydáme do severní Afriky, kde je toto jídlo oblíbené nejen jako rodinná snídaně. Shakshuka (nebo i česky Šakšuka) je lehce pikantní zeleninová směs s pošírovanými vejci připravovaná zpravidla v litinové pánvi.
Na rozdíl od obyčejného leča je díky loupaným rajčatům příjemně nasládlá a při vaření dovede provonět celou kuchyni příjemnou orientální vůní římského kmínu.
Složení
- 400 g loupaných rajčat (čerstvá nebo z plechovky)
- 4 vejce
- 1 červená paprika
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce rajského protlaku
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžíce mleté papriky (uzená je nejlepší)
- špetka mletého chilli
- olivový olej
- petržel
- sůl a pepř
Postup
Cibulku, papriku a česnek nakrájejte nadrobno.
Ve větší pánvi nechte na olivovém oleji zesklovatět cibulku. Potom přidejte papriku, česnek a lžíci rajského protlaku a restujte další dvě minuty.
Přilijte rajčata a přidejte všechno koření a duste směs pod pokličkou 25 minut.
Udělejte ve směsi 4 důlky a vyklepněte do nich vejce. Vařte dalších asi 5 minut tak, aby bílky byly uvařené a žloutky zůstaly tekuté.
Za závěr shakshuku posypte čerstvou petrželí.