Shakshuka
Recepty

Shakshuka

Minulý recept na vaječnou slanou snídani k programu Whole 30 měl u Vás velký úspěch a napsali jste si o pokračování. 

Tentokrát se s receptem vydáme do severní Afriky, kde je toto jídlo oblíbené nejen jako rodinná snídaně. Shakshuka (nebo i česky Šakšuka) je lehce pikantní zeleninová směs s pošírovanými vejci připravovaná zpravidla v litinové pánvi.

Na rozdíl od obyčejného leča je díky loupaným rajčatům příjemně nasládlá a při vaření dovede provonět celou kuchyni příjemnou orientální vůní římského kmínu.

Složení

  • 400 g loupaných rajčat (čerstvá nebo z plechovky)
  • 4 vejce
  • 1 červená paprika
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžíce mleté papriky (uzená je nejlepší)
  • špetka mletého chilli
  • olivový olej
  • petržel
  • sůl a pepř

Postup

Cibulku, papriku a česnek nakrájejte nadrobno.

Ve větší pánvi nechte na olivovém oleji zesklovatět cibulku. Potom přidejte papriku, česnek a lžíci rajského protlaku a restujte další dvě minuty.

Přilijte rajčata a přidejte všechno koření a duste směs pod pokličkou 25 minut.

Udělejte ve směsi 4 důlky a vyklepněte do nich vejce. Vařte dalších asi 5 minut tak, aby bílky byly uvařené a žloutky zůstaly tekuté.

Za závěr shakshuku posypte čerstvou petrželí.

Shakshuka
Shakshuka