Roastbeefový sendvič
Recepty

Roastbeefový sendvič

Když se řekne slogan „energie sbalená na cestu“, tak si část lidí vybaví Tatranky, fitnesáci proteinovou tyčinku a ostatní možná řízek s chlebem, který tak často vyplňuje naše příruční zavazadla při cestě k moři. U mě to však byly vždy plněné tousty, které jsem si s sebou bral na výlety.

Inspiraci na roastbeafový sendvič jsem čerpal u brněnského Büchecku a Marināda z malebného Pavlova, kde jsem ochutnal jejich báječné kousky.

Způsobů, jak upéct dokonale růžový roastbeef, je celé řada a ani známí kuchaři se ve svých receptech neshodují. Osvědčil se mi postup Romana Pauluse, kde se nízký roštěnec peče na nižší teploty, které se postupně snižují a důsledně se hlídá vnitřní teplota masa. Pro lepší chuť ještě roštěnku před pečením potírám hořčicí.

Samotné maso výborné tousty nedělá, jde o kombinaci všech jeho komponent.

Domácí pečivo si zatím nepeču, ale snažím se vybírat ten nejkvalitnější toustový chléb, který je v obchodě k dostání.

Důležitá je i použitá omáčka. K hovězímu masu se výborně hodí třeba křenová majonéza. Tentokrát jsem však pojal toustíky více fresh a doplnil je rajčatovou salsou, salátkem a čedarem.

Nechci se chvástat, ale myslím si, že za tuto pochoutku byste se nemuseli stydět ani na sváteční tabuli, a když si ji připravíte na cesty, tak si na smažený řízek ani nevzpomenete.

Suroviny

na 4 porce

  • 600 g hovězího nízkého roštěnce
  • 3 lžíce hořčice
  • 8 krajíců toustového chleba
  • 100 g plátkového čedaru
  • 3 rajčata
  • 1 jalapeño chili paprička
  • směs listových salátů (nebo salátek dle chuti)
  • olivový olej
  • máslo
  • ½ lžíce vinného octa
  • snítka tymiánu
  • hrst lístků bazalky
  • sůl a pepř
  • provázek nebo nit na svázání masa
  • kuchyňský teploměr (nebo troubu se sondou), bez kterého to nepůjde

Postup

Roatsbeef

Hovězí roštěnec si zavážeme provázkem tak, aby bylo maso alespoň 5 cm vysoké a výška byla zhruba stejná po celé jeho délce. Poté jej důkladně osolíme, opepříme a potřeme olivovým olejem.

Předehřejme si troubu na 130 °C.

Rozpálíme si pánev a maso necháme krátce zatáhnout ze všech stran.

Před pečením maso pomažeme hořčicí a vložíme do pekáčku.

Samotné pečení probíhá ve čtyřech fázích. Mezi každou fází necháme troubu chvíli otevřenou, aby mohls její teplota klesnout na nově nastavený stupeň. Teplotu masa kontrolujeme z jeho středu. U prvních dvou fází provádíme kontrolu po 5–10 minutách, potom třeba jednou za 20 minut. Celkový čas bude záležet na velikosti roštěnce a výkonu trouby (u mě to trvalo asi hodinu a půl).

Začneme v troubě rozehřáté na 130 °C, dokud nedosáhneme vnitřní teploty masa 30 °C. Druhá fáze: V troubě rozehřáté na 110 °C, dokud nedosáhneme vnitřní teploty masa 40 °C. Třetí fáze: V troubě rozehřáté na 90 °C, dokud nedosáhneme vnitřní teploty masa 55 °C. Čtvrtá fáze: V troubě rozehřáté na 70 °C, dokud nedosáhneme vnitřní teploty masa 60 °C.

Upečený roastbeef zbavíme provázku a necháme pomalu vychladnout. Po vychladnutí jej nakrájíme na tenké plátky.

Rajčatová salsa

Do mixéru dáme rajčata, zakápneme lžící olivového oleje a kapkou vinného octa. Přidáme nakrájenou chilli papričku, hrst bazalky a dochutíme solí a pepřem.

Vše společně rozmixujeme dohladka.

Sendviče

Kontaktní gril nebo pánev omastíme oříškem másla a toustový chléb opečeme z obou stran dokřupava.

Horní i spodní díl toustového chleba namažeme z jedné strany rajčatovou salsou.

Na spodní chlebík dáme salátek. Na něj dáme dva plátky čedaru. Potom pokládáme nakrájený roastbeef v pořádné vrstvě. Nakonec sendvič přikryjeme horním dílem toustového chleba a máme hotovo. Nechte si chutnat.

Roastbeefový sendvič
Roastbeefový sendvič