Reveň kadeřavá, jak se správně nazývá bylina, jejíž řapíky známe jako rebarboru, je až 2 metry vysoká rostlina s velkými lopuchovitými listy.
Pochází ze střední Asie, kde se už více než dvě tisíciletí používá v medicíně, zejména jako projímadlo. Rebarbora totiž kromě bohatého zdroje vitamínů (zejména C a K) a minerálů obsahuje velké množství kyseliny šťavelové, která je pro lidský organismus toxická. U mladých řapíků se však prakticky nenachází a po tepelném zpracování se ji vůbec nemusíte bát.
V kuchyni se rebarbora začala používat až výrazně později a oblíbená se stala zejména ve Velké Británii a Spojených Státech. Přestože je rebarbora zeleninou, tak se přidává zpravidla místo ovoce, jako v případě dnešního koláče. Její velmi kyselá chuť dokáže ozvláštnit nejeden recept.
Suroviny
Korpus
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 2 lžíce moučkového cukru
- 3 lžíce studené vody
- 35 g řeckého jogurtu
- špetka soli
Koláč
- 700 g rebarbory
- 150 ml smetany
- 60 g třtinového cukru
- 3 žloutky
- 1 lžíce vanilkového extraktu
Postup
Korpus
Do mísy si nasypeme mouku, přidáme studené máslo nakrájené na kostky, vodu, moučkový cukr, řecký jogurt a špetku soli. Nejlépe rukou směs postupně promícháme. V první fázi by nám měla vzniknout drobenka a o chvíli později už hladké těsto. Vzniklé těsto si zabalíme do potravinářské fólie a dáme ho na hodinku do lednice.
Troubu si předehřejeme na 180 °C.
Těsto si rozválíme na kruh tak, aby po vložení do koláčové formy zaplnilo celý její povrch. Přesahující okraje můžeme seříznout. Po přenesení do formy ho po celém povrchu propícháme vidličkou. Poté přes něj dáme pečící papír a zatížíme ho třeba fazolemi.
Korpus pečeme v troubě asi 15 minut a poté jej necháme vychladnout.
Koláč
Rebarboru nakrájíme na kousky velikosti asi 3 cm. Pokud chcete skládat stejné geometrické tvary jako já, seřízněte je na okrajích v úhlu 30°.
Nakrájenou rebarboru dáme do hrnce, přidáme pár lžic vody a podusíme ji pod pokličkou na mírnějším plameni 5 minut.
Do mísy dáme žloutky, přidáme třtinový cukru a prošleháme je. Do směsi přidáme smetanu a moučkový cukr.
Na vychladlý koláčový korpus vyskládáme natěsno kousky rebarbory a do mezer nalijeme smetanovou směs.
Rebarborový koláč pečeme v troubě na 170 °C asi 25 minut. Posledních 5 minut na horní pečení.