Moje cesta k rybám nebyla vůbec jednoduchá. Ke kaprovi mám vyloženě averzi a nejím ho ani o Vánocích. Nevalná kvalita mořských ryb v devadesátých letech můj zájem o ně také nezvýšila. Až pstruh ze sádek od našich známých mě ryby naučil jíst. Dostala mě ta jemná chuť, možnost vytáhnout všechny kosti jedním tahem a nejspíš i jejich lokálnost.
Pstruha s hráškem jsem vařil už dříve, ale nyní jsem se inspiroval receptem od Zdeňka Pohlreicha, který do hráškového pyré přidává wasabi. Já jsem použil chilli, které podobně přidá jemnou pikantnost, která krásně vytáhne chuť hrášku, a přesto nepřehluší jemnost rybího masa.
Místo klasické přílohy jsem použil rajčátka a kuličkami hrášku a jeho klíčky. Na talíři tak máte hrášek hned ve třech různých úpravách a dvou jeho stádiích vývoje. Je to senzačně lehké jídlo, které není náročné na přípravu, a to hlavní – jde to celé skvěle dohromady. Komu by nějaká příloha přeci jenom chyběla, tak pečené brambory, nebo rozpečená bagetka, budou také fungovat výborně.
Suroviny
(na dvě porce)
- 4 filety pstruha
- 300 g hrášku
- 2 rajčata
- 50 g hráškových výhonků
- 1 chilli paprička (nebo 1 lžička wasabi pasty)
- šťáva z půlky pomeranče
- šťáva z půlky citrónu
- hrst bazalky
- olivový olej
- sůl a pepř
Postup
Pstruh
Pstruha osolte a opepřete. Na pánvi rozpalte olivový olej a filety na něm opékejte kůží dolů 3-4 minuty. Poté je otočte a ještě minutku opékejte.
Hráškové pyré
Do mixéru dejte asi dvě třetiny hrášku spolu s bazalkou, chilli a pomerančovou šťávou. Přidejte jednu lžičku olivového oleje, osolte a opepřete. Vše spolu rozmixujte na hladký krém. V rendlíku jej mírně prohřejte (nevařte, aby hrášek zůstal krásně zelený).
Rajčátka s hráškem
Rajčata nakrájejte na kostky. Dejte je minutku restovat na pánvi na kapce olivového oleje. Přidejte zbytek hrášku a hráškové klíčky. Zakápněte je citronovou šťávou, osolte, opepřete a asi dvě minutky směs poduste pod pokličkou.