Pracny
Recepty

Pracny

Vánoce se kvapem blíží a bez stolu plného sladkého cukroví, si je snad ani nedovedu představit. Ačkoliv mi pečení zatím moc nejde, pokusím se letos pár druhů cukroví napéct a podělím se Vámi o všechny recepty.

Pracny, nebo také medvědí tlapky, patří k mému oblíbenému vánočnímu cukroví již od dětství. V naší rodinně mají dlouhou tradici, ostatně některé formičky, ve kterých je tvaruji, jsou po mé prababičce.

Chtěl bych se držet toho, aby moje cukroví bylo trochu zdravější, tak jsem klasický recept malinko upravil - moje pracny jsou veganské a bez cukru.

Jejich příprava je poměrně jednoduchá až na to vymazávání desítek formiček, bez kterých se neobejdete. Hned po upečení jsou tlapky křehoučké a příjemně voní po mandlích a hřebíčku.

Suroviny

na cca 60 menších tlapek

  • 100g pohankové mouky
  • 100g špaldové mouky
  • 160g mletých mandlí
  • 120g kokosového oleje
  • 4 lžíce medu
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce mandlového mléka
  • 4 rozdrcené hřebíčky
  • 1 lžička perníkového koření 

Postup

Všechny suroviny dejte do mísy a rukama vypracujte pěkné soudržné těsto. Zabalte ho do potravinářské folie a nechte ideálně přes noc odležet v lednici.

Formičky si vymažte kokosovým olejem a vtlačte do nich kousky těsta. Je dobré si nechat uprostřed menší prohlubeň.

Pracny pečte v troubě předehřáté na 160° po dobu 10-15 minut. Záleží na velikosti, ty malé budou upečené dříve, větší pak o chvilku později. Hotové tlapky nechte vychladnout a poté je opatrně vyklepněte z formiček.

Pracny
Pracny