Venku se denní teploty pomalu začínají přibližovat k třicítce. Jediné sladké, na které mívám v tomto horku chuť, je zrzlina...a cheesecake, ten bych si dal kdykoliv. 😎
S blížícím se létem navíc dozrávají české jahody, a tak jsem se pokusil najít recept na dezert, který by nebyl příliš sladký, příjemně osvěžil a byl plný jahod.
Když jsem se o tom zmínil kamarádce Olče, tak mi vzápětí poslala recept na piškotový dortík s jahodami, krerý se do letního počasí hodí výborně. Není vůbec sladký, studený krém vás osvěží a zakysaná smetana dodá dezertu lehce nakyslý tón.
Dort je navíc velmi jednoduchý a jeho přípravu zvládne každý za pár minut.
Suroviny
na dortovou formu o průměru 20 cm:
- 500 g jahod
- 760 g zakysané smetany 20%
- 240 g piškotů
- 250 g polotučného tvarohu
- 2 vanilkové cukry
- 40 g moučkového cukru (případně lze cukr úplně vynechat)
- strouhaný kokos
Postup
Jahody nakrájíme na plátky o tloušťce asi půl cm.
V misce si smícháme zakysanou smetanu s tvarohem, cukrem a vanilkovým cukrem ve výsledný krém.
Dno dortové formy si lehce vysypeme kokosem. Poté na něj naklademe vrstvu piškotů. Piškoty dáváme i na bok formy.
Na piškoty dáme vrstvu krému a lehce jej posypeme kokosem. Následně na něj naklademe nakrájené jahody. Postup budeme opakovat, takže vytvoříme druhou vrstvu krému, posypeme kokosem a opět jahody. Na boční stranu přidáme druhou řadu piškotů. Následovat bude další vrstva krému a kokosu poslední vrstva piškotů. Navrch dáme zbytek krému a dort ozdobíme jahodami a lehce posypeme kokosem.
Připravený piškotový dort dáme přes noc vychladnout do lednice.