Mám rád jednoduché vaření, ideálně když můžete všechny ingredience dát do jednoho hrnce nebo pekáče a během pomalé přípravy si užívat života třeba se sklenkou bílého…teda kdyby nebyl zrovna suchej únor. 😅
Pečené vepřové je taková česká klasika a společně s máslovou dýní a kadeřávkem vytvoří plnohodnotné jídlo, takže se vám po knedlíku se zelím stýskat nebude. Při sobotním rodinném obědu si pochutnal i dědeček, který by mi na nějaké ty diety přeci jen tak neskočil. 😉
Suroviny
- 800 g vepřového masa (plecko, ramínko, nebo krkovička)
- 1 máslová dýně
- 2 rajčata
- 1 hlávka kadeřávku
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- ½ citrónu
- mletá sladká paprika
- sůl a pepř
Postup
Vepřové rozdělte na několik dílků a vložte ho do pekáčku. Maso důkladně osolte, opepřete a posypte sladkou paprikou. Mně se osvědčila uzená paprika, která pečené maso krásně provoní. Přidejte cibulku nakrájenou na kolečka a rozdrcený česnek. Podlijte maso 2dl vody a zakápněte ho citronovou šťávou.
Pekáček s vepřovým zakryjte poklicí a dejte do předehřáté trouby na 150 °C na 2 a půl hodiny. Vždy po cca 45 minutách maso obraťte, polijte šťávou, případně dolijte vodu.
Máslovou dýni si nakrájejte na kostky, přidejte k masu a pečte je společně 30 minut. Poté přidejte do pekáčku ještě nakrájená rajčata a růžičky kadeřávku odtrhnuté od stonku a pečte vše společně ještě 15 minut.