V dnešním receptu jsem se nesnažil vymýšlet něco nového a vsadil na osvědčené postupy. Abych byl na své Míša řezy patřičně pyšný, dal jsem si záležet na kvalitě surovin a snažil se použít ty nejlepší, které jsem mohl sehnat.
Nadýchaný a vláčný korpus mi zajistili farmářská vajíčka od šťastných slepiček, které používám i ve všech svých ostatních receptech. Tvaroh jsem vybíral tučný, aby byla náplň sametově krémová a plná chuti. Navíc jsem ho krému použil rovnou 750 g, aby tvořil výraznou vrstvu v řezu dezertu. Navrch potom přišla poctivá ganache (čokoládová poleva) z té nejlepší čokolády, kterou znám - Fleur de Cao.
Suroviny
Kakaový piškot
- 6 vajec
- 6 lžic polohrubé mouky
- 6 lžic moučkového cukru
- 6 lžic rostliného oleje
- 4 lžíce kakaa
- ½ lžičky jedlé sody
- 3 lžíce vody
- špetka soli
Tvarohový krém
- 750 g tučného tvarohu
- 250 g másla
- 120 g moučkového cukru
- 1 lžíce vanilkového extraktu
Čokoládová ganache
- 250 g 70% čokolády
- 250 ml smetany ke šlehání
Postup
Kakaový piškot
Plech o velikosti 25 x 35 cm si vyložíme pečícím papírem.
Troubu si předehřejeme na 175 C.
Z vajíček oddělíme bílky od žloutků. Bílky se špetkou soli a 3 lžícemi cukru vyšleháme v tuhý sníh.
V misce si smícháme mouku, kakao a jedlou sodu.
Žloutky prošleháme s dalšími 3 lžícemi cukru, přidáme olej a postupně zašleháme smíchané suché ingredience. Kdyby bylo těsto moc suché, přidáme několik lžic vody.
Nakonec do těsta lehce vmícháme ušlehaný sníh a těsto rovnoměrně vlijeme na připravený plech.
Piškotový korpus pečeme 12 minut. Po upečení jej necháme vychladnout.
Tvarohový krém
Máslo necháme změknout na pokojovou teplotu. V míse je důkladně prošleháme s tvarohem a moučkovým cukrem a přidáme trochu vanilkového extraktu na provonění.
Tvarohový krém nanaseme rovnoměrně na upečený korpus a dáme na hodinu ztuhnout do lednice.
Čokoládová ganache
Do vyšší nádoby nasypeme kousky čokolády.
Smetanu zvolna rozehřejme v rendlíku na 85 C. Poté ji nalijeme do čokolády a necháme ji 5 minut rozpustit.
Ponorným mixérem je důkladně vyšleháme tak, aby byl celou dobu ponořený pod hladinou, abychom do polevy nevháněli vzduch a zůstala krásně lesklá.
Připravenou polevu rovnoměrně nalijeme na tvarohový krém a hotové Míša řezy dáme do druhého dne do lednice.