Míša řezy
Recepty

Míša řezy

Míša řezy jsou léty prověřený dezert s nadýchaným kakaovým piškotem s tvarohovým krémem a poctivou vrstvou čokolády, kterou určitě všichni znáte.

V dnešním receptu jsem se nesnažil vymýšlet něco nového a vsadil na osvědčené postupy. Abych byl na své Míša řezy patřičně pyšný, dal jsem si záležet na kvalitě surovin a snažil se použít ty nejlepší, které jsem mohl sehnat.

Nadýchaný a vláčný korpus mi zajistili farmářská vajíčka od šťastných slepiček, které používám i ve všech svých ostatních receptech. Tvaroh jsem vybíral tučný, aby byla náplň sametově krémová a plná chuti. Navíc jsem ho krému použil rovnou 750 g, aby tvořil výraznou vrstvu v řezu dezertu. Navrch potom přišla poctivá ganache (čokoládová poleva) z té nejlepší čokolády, kterou znám - Fleur de Cao.

Suroviny

Kakaový piškot

  • 6 vajec
  • 6 lžic polohrubé mouky
  • 6 lžic moučkového cukru
  • 6 lžic rostliného oleje
  • 4 lžíce kakaa
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 3 lžíce vody
  • špetka soli

Tvarohový krém

  • 750 g tučného tvarohu
  • 250 g másla
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 lžíce vanilkového extraktu

Čokoládová ganache

  • 250 g 70% čokolády
  • 250 ml smetany ke šlehání

Postup

Kakaový piškot

Plech o velikosti 25 x 35 cm si vyložíme pečícím papírem.

Troubu si předehřejeme na 175 C.

Z vajíček oddělíme bílky od žloutků. Bílky se špetkou soli a 3 lžícemi cukru vyšleháme v tuhý sníh.

V misce si smícháme mouku, kakao a jedlou sodu.

Žloutky prošleháme s dalšími 3 lžícemi cukru, přidáme olej a postupně zašleháme smíchané suché ingredience. Kdyby bylo těsto moc suché, přidáme několik lžic vody.

Nakonec do těsta lehce vmícháme ušlehaný sníh a těsto rovnoměrně vlijeme na připravený plech.

Piškotový korpus pečeme 12 minut. Po upečení jej necháme vychladnout.

Tvarohový krém

Máslo necháme změknout na pokojovou teplotu. V míse je důkladně prošleháme s tvarohem a moučkovým cukrem a přidáme trochu vanilkového extraktu na provonění.

Tvarohový krém nanaseme rovnoměrně na upečený korpus a dáme na hodinu ztuhnout do lednice.

Čokoládová ganache

Do vyšší nádoby nasypeme kousky čokolády.

Smetanu zvolna rozehřejme v rendlíku na 85 C. Poté ji nalijeme do čokolády a necháme ji 5 minut rozpustit.

Ponorným mixérem je důkladně vyšleháme tak, aby byl celou dobu ponořený pod hladinou, abychom do polevy nevháněli vzduch a zůstala krásně lesklá.

Připravenou polevu rovnoměrně nalijeme na tvarohový krém a hotové Míša řezy dáme do druhého dne do lednice.

true
true