Meruňky jsou u nás natolik běžné letní ovoce, že mnozí z vás již jistě netuší, že byly doby, kdy meruňky v Čechách nerostly. Nerostly dokonce ani nikde v Evropě, protože pravý původ tohoto ovocného stromu je v Číně. Do Evropy se výsadba meruněk postupně rozšířila během středověku z východu z Arménie přes Řecko až k nám.
Plody meruněk jsou bohaté na vitamíny a minerály, zejména vitamíny A c C (12% ddd. na 100 g u obou). Zajímavé je, že na rozdíl od většiny jiného ovoce, kde hlavním obsaženým cukrem je fruktóza, v meruňkách je jím sacharóza. Možná právě proto ani po zmražení a rozmražení mají stále celkem pevnou strukturu.
Mojí nejoblíbenější dobrotou z meruněk je marmeláda, kterou bych se někdy rád naučil připravovat. Jestli na ni máte dobrý recept, budu rád, když se s ním podělíte.
Na dnešní recept na meruňkový koláč jsem se inspiroval u Kichenette, která spojila křehké těsto a skvělou vláčnou mandlovou náplň, jejíž oříšková chuť se dobře doplňuje se sladkokyselými meruňkami. Letos jsem upekl už několik různých koláčových moučníků a tento si mě získal nejvíce a myslím, že si získá i vás.
Suroviny
Korpus
- 220 g špaldové mouky
- 100 g studeného másla
- 1 vejce
- 2 lžíce vody
- špetka soli
Koláč
- 125 g mletých mandlí
- 125 g másla pokojové teploty
- 100 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 20 g celozrnné mouky
- 8 meruněk
Postup
Korpus
Do mísy si nasypeme mouku, přidáme studené máslo nakrájené na kostky, vodu, moučkový cukr, vajíčka a špetku soli. Směs postupně promícháme, ale snažíme se ho moc nezahřívat a nehníst. V první fázi by nám měla vzniknout drobenka a o chvíli později už hladké těsto. Vzniklé těsto si zabalíme do potravinářské fólie a dáme ho na hodinku do lednice.
Troubu si předehřejeme na 180 °C.
Těsto si rozválíme na kruh tak, aby po vložení do koláčové formy zaplnilo celý její povrch. Přesahující okraje můžeme seříznout. Po přenesení do formy ho po celém povrchu propícháme vidličkou. Poté přes něj dáme pečící papír a zatížíme ho třeba fazolemi.
Korpus pečeme v troubě asi 15 minut a poté jej necháme vychladnout.
Koláč
Troubu si předehřejeme na 200 °C.
Meruňky rozkrojíme napůl, zbavíme pecky a každou polovinu rozkrojíme ještě na třetinu, aby nám vznikly měsíčky.
V míse si rozšleháme máslo s cukrem do nadýchaného krému. Po částech do něj zašleháme vejce. Nakonec do něj jemně vmícháme mleté mandle a mouku.
Připravenou náplň rovnoměrně rozetřeme po upečeném korpusu. Meruňky postupně naklademe dokola po celém povrchu koláče.
Meruňkový koláč pečeme 10 minut na 200 °C, poté troubu stáhneme na 160 °C a dopékáme dalších asi 30 až 35 minut.