Meruňkové knedlíky z odpalovaného těsta
Recepty

Meruňkové knedlíky z odpalovaného těsta

Ovocné knedlíky se u nás doma dělali, co mi paměť sahá a vždy mi moc chutnali. Nejraději je mám asi s borůvkami a meruňkové bych dal hned na druhou příčku. Mamka připravuje většinou tvarohové, které jsou moc dobré, ale na parné letní dny mi přijdou malinko těžké a rád si je dám až bude venku chladněji.

Na kynuté těsto jsem si sám tentokrát netroufl, navíc jsem kynuté meruňkové knedlíky již ochutnal na Meruňkobraní v Židlochovicích. Volba tedy padla na odpalovanou variantu. Musím se přiznat, že to byl vlastně můj první samostatný pokus o odpalované těsto a povedlo se mi myslím na jedničku.

Moje knedlíčky nejsou příliš sladké ani těžké a myslím si, že jsou skvělou tečkou za meruňkovou sezónou.

Suroviny

  • 500 g meruněk
  • 500 ml mléka
  • 350 g hrubé mouky
  • 100 g másla
  • 4 vejce
  • špetka soli
  • na posyp: rozpuštěné máslo, moučkový cukr, strouhanku, hrudkovitý tvaroh, skořici

Postup

Meruňky vypeckujeme

Do hrnce si nalijeme mléko, přidáme máslo a na středním plameni přivedeme k varu. Jakmile začne mléko probublávat, tak přisypeme hrubou mouku a sůl a lehce promícháme metličkou. Po chvíli vaření by se těsto mělo začít usazovat na stěnách hrnce. Vařečkou je vždy odškrábneme a po chvíli by již těsto lepit nemělo. Hrnec s těstem si dáme bokem vychladnout. Do vychladlé kaše přimícháme vejce a uhněteme hladké těsto.

Z těsto odebíráme kousky, z kterých vyválíme placku o tloušťce půl centimetru až centimetru a celou meruňku do ní zabalíme.

Meruňkové knedlíky vaříme ve vroucí vodě, dokud nevyplavou na povrch (asi 8 minut).

Na talíři je lehce posypeme moučkovým cukrem, opraženou strouhankou, tvarohem nebo čímkoliv, co máme rádi a polijeme rozpuštěným máslem.

Meruňkové knedlíky z odpalovaného těsta
Meruňkové knedlíky z odpalovaného těsta