Jako třetí recept jsem měl původně naplánované něco z kynutého těsta. Droždí nám však mezi tím zmizelo z pultů obchodů a zatím nemám odvahu si jej podomácku vyrábět sám. Hledal jsem proto nějakou alternativu a zadání bylo jasné – žádné droždí a žádná čokoláda, jinak na ní budu už vážně závislej. 😄
Inspirace na dnešní dezert přišla hned záhy, když dávala Maruška na svůj Instagram příspěvek o tom, jak pekla medovník, úplně mi spadla brada a začaly se sbíhat chutě.
Bylo mi jasné, že upéct tento slovanský desetivrstvý dort nebude jen tak. Obzvlášť když mám v kuchyni jen dvě malé mísy a jen jeden plech. Doma mě teď čas nikam nežene, a tak jsem s radostí přípravě jedno odpoledne věnoval.
Výsledek si myslím, že za tu snahu rozhodně stojí.
Suroviny
Korpus
- 500 g hladké špaldové mouky
- 180 g másla
- 180 g moučkového cukru
- 6 lžic medu
- 1 vejce
- 1 lžička kakaa
- 1,5 lžičky jedlé sody
Krém
- 1 plechovka salka
- 250 g másla
- špetka soli
Sirup
- 50 ml rumu
- 150 ml vody
- 1 lžíce cukru
a hrst ořechů na posyp (já použil vlašské a kešu).
Postup
Napřed je třeba abychom si zkaramelizovali salko. Zavřenou plechovku dáme do hrnce s vodou a na mírném plameni ji vaříme asi 2 a půl hodiny. Jde to i na indukci, ale musím se přiznat, že když se plechovka v hrnci nafukovala, neměl jsem úplně dobrý pocit. Po uvaření dáme plechovku zchladit a až poté ji můžeme bezpečně otevřít. Případně můžeme tohle celé přeskočit a koupit salko již zkaramelizovné.
Do větší mísy si dáme máslo, moučkový cukr, med, vejce a kakao a chvíli je prošleháme. Poté postupně přidáváme mouku smíchanou s jedlou sodou. Mělo by nám vzniknout lehce lepivé těsto, které dáme na 10 minut odpočinout.
Troubu si předehřejeme na 180 ° C.
Připravíme si nějakou kruhovou šablonu o průměru 20 cm – já jsem použil dno od menší dortové formy, ale můžete si šablonu třeba vystřihnout z papíru.
Těsto si rozdělíme na 5 stejných dílů (cca po 200 g). Na pečícím papíře každý dílek vyválíme na tenký plátek a pomocí šablony z něj vykrojíme kruh. Odřezky si schováváme a vyválíme z nich ještě jednu stejně tlustou placku.
Placky pečeme zhruba 8 minut dozlatova a po upečení je dáme vychladnout.
Mezi tím si připravíme krém. Do mísy si dáme máslo v pokojové teplotě, zkaramelizované salko a špetku soli (milovníci slaného karamelu, můžou i více) a vyšleháme je společně na krém.
V hrnku si smícháme rum s vodou a cukrem.
Teď už můžeme začít stavět samotný dort. První placku potřeme shora sirupem a namažeme na ní krém. Další placku natřeme sirupem zespoda a položíme na tu první. Takto budeme postupovat se všemi vrstvami. Vrchní placku a okraje dortu také namažeme krémem.
Odřezkovou placku si rozdrobíme a smícháme s ořechy a touto drobenkou celý dort posypeme.
Hotový dort dáme minimálně do druhého dne do lednice. Nejlepší je ale až po dvou dnech, kdy korpus nasaje vlhkost a dort krásně změkne.