Medovník
Recepty

Medovník

Konec mého nedobrovolného domácího pobytu je zatím stále v nedohlednu a tak dál pokračuji v sérii receptů „Mára se učí péct v karanténě“.

Jako třetí recept jsem měl původně naplánované něco z kynutého těsta. Droždí nám však mezi tím zmizelo z pultů obchodů a zatím nemám odvahu si jej podomácku vyrábět sám. Hledal jsem proto nějakou alternativu a zadání bylo jasné – žádné droždí a žádná čokoláda, jinak na ní budu už vážně závislej. 😄

Inspirace na dnešní dezert přišla hned záhy, když dávala Maruška na svůj Instagram příspěvek o tom, jak pekla medovník, úplně mi spadla brada a začaly se sbíhat chutě.

Bylo mi jasné, že upéct tento slovanský desetivrstvý dort nebude jen tak. Obzvlášť když mám v kuchyni jen dvě malé mísy a jen jeden plech. Doma mě teď čas nikam nežene, a tak jsem s radostí přípravě jedno odpoledne věnoval.

Výsledek si myslím, že za tu snahu rozhodně stojí.

Suroviny

Korpus

  • 500 g hladké špaldové mouky
  • 180 g másla
  • 180 g moučkového cukru
  • 6 lžic medu
  • 1 vejce
  • 1 lžička kakaa
  • 1,5 lžičky jedlé sody

Krém

  • 1 plechovka salka
  • 250 g másla
  • špetka soli

Sirup

  • 50 ml rumu
  • 150 ml vody
  • 1 lžíce cukru

a hrst ořechů na posyp (já použil vlašské a kešu).

Postup

Napřed je třeba abychom si zkaramelizovali salko. Zavřenou plechovku dáme do hrnce s vodou a na mírném plameni ji vaříme asi 2 a půl hodiny. Jde to i na indukci, ale musím se přiznat, že když se plechovka v hrnci nafukovala, neměl jsem úplně dobrý pocit. Po uvaření dáme plechovku zchladit a až poté ji můžeme bezpečně otevřít. Případně můžeme tohle celé přeskočit a koupit salko již zkaramelizovné.

Do větší mísy si dáme máslo, moučkový cukr, med, vejce a kakao a chvíli je prošleháme. Poté postupně přidáváme mouku smíchanou s jedlou sodou. Mělo by nám vzniknout lehce lepivé těsto, které dáme na 10 minut odpočinout.

Troubu si předehřejeme na 180 ° C.

Připravíme si nějakou kruhovou šablonu o průměru 20 cm – já jsem použil dno od menší dortové formy, ale můžete si šablonu třeba vystřihnout z papíru.

Těsto si rozdělíme na 5 stejných dílů (cca po 200 g). Na pečícím papíře každý dílek vyválíme na tenký plátek a pomocí šablony z něj vykrojíme kruh. Odřezky si schováváme a vyválíme z nich ještě jednu stejně tlustou placku.

Placky pečeme zhruba 8 minut dozlatova a po upečení je dáme vychladnout.

Mezi tím si připravíme krém. Do mísy si dáme máslo v pokojové teplotě, zkaramelizované salko a špetku soli (milovníci slaného karamelu, můžou i více) a vyšleháme je společně na krém.

V hrnku si smícháme rum s vodou a cukrem.

Teď už můžeme začít stavět samotný dort. První placku potřeme shora sirupem a namažeme na ní krém. Další placku natřeme sirupem zespoda a položíme na tu první. Takto budeme postupovat se všemi vrstvami. Vrchní placku a okraje dortu také namažeme krémem.

Odřezkovou placku si rozdrobíme a smícháme s ořechy a touto drobenkou celý dort posypeme.

Hotový dort dáme minimálně do druhého dne do lednice. Nejlepší je ale až po dvou dnech, kdy korpus nasaje vlhkost a dort krásně změkne.

Medovník
Medovník