Dorty (zejména cheesecaky) jsou moje nejoblíbenější dezerty a podle zájmu o jednotlivé recepty, můžu říci, že i většiny z vás. Parné letní měsíce a spousta zralého ovoce spíše nahrává jiným typům sladkých dobrot, přesto jsem si jeden číský dort neodpustil.
Matcha (nebo i česky mačča) je japonský mletý zelený čaj. Právě díky jeho práškové konzistenci, lahodné chuti a výrazně syté zelené barvě se skvěle hodí nejen pro přípravu nálevů, ale i jako ingredience do různých sladkých i slaných jídel.
V mém dortíku jsem jej doplnil limetkovou šťávou, se kterou vytvářejí voňavou, lehce nakyslou dvojku a dort je díky nim lehčí. Zároveň jsem ubral i na cukru, takže je dort jen mírně nasládlý a myslím, že svoji roli letního cheesecaku plní na jedničku.
Suroviny
- 180 g máslových sušenek
- 80 g másla
- 500 g mascarpone
- 400 g smetany (> 30%)
- 250 g tvarohu
- 120 g cukru
- 2 limety
- 18 g želatiny
- 3 lžíče čaje matcha
- špetka soli
Postup
Sušenky rozmixujeme nebo rozdrtíme na jemno. Máslo rozpustíme a v misce jej smícháme se sušenkami. Dno dortové formy o průměru 20 cm si vyložíme pečícím papírem a sušenkovou směs napěchujeme na dno formy. Formu s korpusem dáme na 30 minut do lednice.
V míse si smícháme mascarpone, smetanu, tvaroh, cukr, špetku soli a šťávu ze dvou limetek. V malém rendlíku rozehřejeme práškovou želatinu se čtyřmi lžícemi vody (případně postupujeme podle návodu na želatině). Do želatiny vmícháme část smetanové směsi a poté ji důkladně vmixujeme se zbytkem směsi. Krémovou směs si rozdělíme na dva stejné díly a do jednoho vmícháme čaj matcha.
Dort připravíme tak, že napřed na sušenkový korpus nalijeme polovinu bílé směsi a dáme ji na 15 minut ztuhnout do mrazničky. Poté nalijeme polovinu zelené směsi a opět dáme vychladit. Takto postupujeme ještě jedno s bílou a poté zelenou vrstvou. Nakonec dost posypeme čajem matcha a dozdobíme plátky limetky.