S blížícím se létem mi trochu ubývá chuť trávit čas v kuchyni a raději svoje volné chvíle prožívám na čerstvém vzduchu a jídlo si dám na zahrádkách mých oblíbených podniků, které konečně mohly otevřít. Když už se rozhodnu něco uvařit, je to většinou nějaký můj rychlý a prověřený recept.
Zároveň je již to delší dobu, kdy jsem držel low-carb dietu, které mi toho moc nepřinesla, ale objevil jsme díky ní některé dobré recepty, které si rád připravím i nyní.
Jedním z nich jsou masové kuličky, jejichž recept vychází z paleo bible Dobře živeni. Osobně do nich dávám více rajčat a s jogurtovým dipem, který samozřejmě paleo nepřipouští, jim to sluší nejvíce.
Suroviny
- 0,5 kg mletého hovězího
- 400 g rajčat ve plechovce
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce sladké papriky
- 2 lžičky mletého kmínu
- 1 snítek rozmarýnu
- svazek petržele
- sůl a pepř
Postup
V míse si smícháme mleté hovězí maso s polovinou najemno nasekané petrželky a rozmarýnem a prolisovaným česnekem. Maso okořeníme sladkou paprikou, mletým kmínem, špetkou soli a pepře a vše spolu promícháme.
Ruce si namočíme do vody, aby se nám na ně masová směs nelepila a vytvarujeme z ní kuličky velikosti ping-pongového míčku.
Cibulku si nakrájíme najemno. Na rozpálené pánvi s kapkou oleje ji orestujeme dozlatova. Poté přidáme rajčata a zbytek nasekané petrželky. Omáčku přivedeme k varu a opatrně do ní vložíme masové kuličky.
Na mírnějším plameni je zakryté pokličkou vaříme 35 minut, poté je odkryjeme a vaříme, dokud se z omáčky nevyvaří veškerá voda, dalších asi 30 minut.