Makový cheesecake s pomeranči
Recepty

Makový cheesecake s pomeranči

Už jsem se zmiňoval, jak moc mám rád cheesecaky? Po čokoládovém a matcha dortu jsem připravil makový s pomeranči.

Cheesecaky se dají připravit na nesčetné množství variant, barev, chutí a tvarů a pečou se snad po celém světě. Předchůdce dnešních úprav nejspíše pochází ze starého Řecka, ale svoji popularitu si získal až na konci 19. století v Americe.

V dnešním receptu jsem vycházel z New Yorkské klasiky, která obsahuje cream cheese a zakysanou smetanu. Jemný základ v něm doplní špetka hořkosti v kakaovém korpusu. Kuličky máku ho mírně počeští a pomůžou zvýraznit chuť a přidají zajímavou texturu. Aby dortík nepůsobil těžce, tak jsem jej ještě polil polevou z červených pomerančů, jejíž kyselost doladí výslednou harmonii.

Věřím, že vám bude chutnat stejně jako mým kolegům, po kterých se po něm jen zaprášilo.

Suroviny

(na formu o průmeru 20 cm)

Korpus

  • 400 g máslových sušenek
  • 110 g másla
  • 5 lžic kakaa

Krém

  • 300 g cream cheese (např. Philadelphia)
  • 250 g mascarpone
  • 200 g zakysané smetany (alespoň 20%)
  • 120 g moučkového cukru
  • 3 vejce
  • 25 g celého (nemletého) máku

Pomerančová poleva

  • 220 ml pomerančové šťávy (asi ze 2 pomerančů)
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce whisky (nebo brandy)
  • 1 lžíce vody
  • 3 plátky želatiny

true
true

Postup

Korpus

Sušenky si rozmixujeme nebo rozdrtíme na jemno. Máslo rozpustíme a v misce jej smícháme se sušenkami a kakaem.

Dortovou formu o průměru 20 cm si vyložíme pečícím papírem jak na dno, tak i ustřiženým páskem po okraji.

Sušenkovou směs napěchujeme zhruba v půl centimetrové vrstvě na spodek formy a po jejich okrajích.

Formu s korpusem dáme na 20 minut do lednice.

Krém

Troubu si předehřejeme na 160 °C.

V míse lehce prošleháme cream cheese, mascarpone, zakysanou smetanu a moučkový cukr. Přidáme vejce a mák a opět prošleháme.

Dortovou formu obalíme zespoda dvěma vrstvami alobalu. Na plech, do kterého se nám forma vleze, nalijeme asi 2 cm teplé vody. Voda zajistí, že se cheesecake upeče rovnoměrně a zbytečně nevykyne a alobal okolo formy pohlídá, aby voda neprosákla až k těstu.

Připravený krém nalijeme do formy. Hladina krému by měla sahat nanejvýše 1 cm pod okraj. Více krému by zapříčinilo, že se nám do formy už nevleze poleva.

Dortík pečeme 60 minut. Poté ho vyndáme z vodní lázně, plech i s vodou už potřebovat nebudeme a samostatně cheesecake pečeme ještě 10 minut. Po upečení vypneme troubu a necháme ho v ní ještě 45 minut dojít.

Upečený dort dáme vychladnout.

Pomerančová poleva

Během chladnutí dortu si připravíme polevu.

Ze dvou pomerančů si vymačkáme šťávu, kterou ještě přecedíme přes sítko, abychom se zbavili pevných kousků.

Do misky s vodou dáme na 5 minut nasáknout plátky želatiny.

Na slabém plameni si v malém rendlíku rozpustíme lžíci cukru v lžíci vody a whisky. Poté z želatiny vymačkáme přebytečnou vodu a za stálého míchání ji rozpustíme ve směsi. Hned poté postupně přiléváme pomerančovou šťávu a po minutce vaření dáme hrnec vychladnout.

Po 45 minutách nalijeme polevu na dort a připravený cheesecake dáme do lednice do druhého dne.

true
true