Semínka máku setého dodají koláči kromě nezaměnitelné chuti a vůně i spoustu prospěšných látek díky vysokému obsahu omega-3 a omega-6 mastných kyselin, kvalitních proteinů a celé řady vitamínů. Osobně nemám rád termín „superpotravina“, ale pokud něco takového existuje, tak mák by se do ní určitě zařadil.
Na světě není mnoho zemí, kde si dobroty z máku mohou lidé vychutnávat, protože pro vysoký obsah opia v nezralých makovičkách, je jeho pěstování zakázané. Česká republika má výjimku a patří k jedněm z největších producentů máku na světě, i když i u nás jeho pěstování podléhá přísným regulacím.
Mák vytváří se švestkami příjemnou lehce pozimní dvojici a dodávají koláči perfektní vláčnost, kterou mi pochválili všichni kolegové, kterým jsem ke svačině makovec upekl a myslím si, že tento koláč vykouzlí úsměv na rtech i vám.
Suroviny
- 750 g švestek
- 250 g mletého máku
- 200 g hladké špaldové mouky
- 100 g másla
- 130 g třtinového cukru
- 350 ml mandlového mléka
- 3 vejce
- 1 prášek do pečiva
- ½ lžičky vanilky
- špetka soli
Postup
Švestky si vypeckujeme a rozdělíme na poloviny.
Plech o velikosti 25 cm x 36 cm si vymažeme máslem a lehce vysypeme hrubou moukou.
Předehřejeme si troubu na 170 °C.
Máslo necháme rozpustit a v míse ho prošleháme společně s vejci s cukrem. Do zpěněné směsi přilijeme mandlové mléko, přisypeme vanilku a lehce zamícháme.
V druhé míse si smícháme špaldovou mouku s mákem, kypřícím práškem a špetkou soli. Sypkou část těsta poté postupně vmícháme do tekuté.
Těsto přelijeme na plech a navrch naskládáme nakrájené švestky.
Makovec pečeme 25-30 minut, aby se těsto nevysušilo a zůstalo krásně vláčné.