Od ukončení mého Whole30 jsou to už bezmála tři měsíce. Neměl bych se vymlouvat na uplynulou karanténu, protože pohyb venku nám nezakázali, ale určitě jsem se za tu dobu hýbal méně než obvykle. Na mojí váze je to znát a mám více kilo než před dietou.
Nechtěl bych se teď pouštět do nějakého striktního výživového plánu, ale rád bych přibírání zastavil a ideálně i něco málo zase zhubnul.
Tréninky mám už nastavené tak, jak jsem byl zvyklý, na tři návštěvy fitka týdně a k tomu jsem si ještě pořídil horské kolo, takže přes víkend budu mít i nějaké kardio v podobě ujetých kilometrů.
Abych trošku snížil kalorický příjem, tak místo některých večeří, které jsou moje hlavní jídlo dne si dám jen polévku. Minulý týden jsem vařil gulášovku, na kterou vám sem určitě dám recept a tento týden skvělou krémovou bramboračku podle Romana Vaňka.
Vůbec jsem nečekal, že i bez masového vývaru s tak malým počtem ingrediencí se dá uvařit tak dobrá polévka. Základem výrazné chuti je postup, kdy se brambory s cibulkou a bylinkami restují na másle místo toho, aby se jen vařili. Bramboračka je jemná, ale přesto plná chutí a příjemné vůně bylinek.
Suroviny
- 500 g brambor
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 70 g másla
- 80 ml smetany
- 1 litr zeleninového vývaru (může být i kvalitní bujón)
- 3 snítky rozmarýnu
- 2 snítky tymiánu
- sůl a pepř
Na krutony a dozdobení
- 1 rohlík
- 2 jarní cibulky
- olivový olej
Postup
Cibuli nakrájíme najemno. Brambory si oloupeme a nakrájíme na kostky velikosti asi 3 cm. Stroužky česneku rozmáčkneme plochou nože a bylinky zbavíme stonků.
Do většího hrnce dáme rozpustit máslo a orestujeme na něm cibulku do zlata. Přidáme brambory a promícháme je s cibulkou. Osolíme, opepříme a nasypeme nasekané bylinky. Společně vše opékáme asi 5 minut.
Přilijeme zeleninový vývar a polévku povaříme 15 minut.
Bramboračku necháme lehce vychladnout. Přidáme smetanu a vše rozmixujeme tyčovým mixérem v jemný krém.
Rohlík nakrájíme na menší kostky. Zelenou část jarní cibulky nakrájíme na kolečka.
Kousky rohlíku opečeme na kapce olivového oleje dozlatova.
Polévku podáváme s krutony, posypanou jarní cibulkou a zakápnutou olivovým olejem.