Koláč s ostružinami
Recepty

Koláč s ostružinami

Jestli stejně jako já máte doma zralé ostružiny a přemýšlíte, jakou dobrotu byste si z nich připravili, můžete vyzkoušet tento nadýchaný koláč.

Černé plody ostružiníku řasnatého jsou spolu s příbuznými malinami jedním z mého nejoblíbenějšího pozdně letního ovoce, jehož sezóna vrcholí v těchto dnech. Měl jsem je rád už jako malý kluk, kdy jsem je babičce na zahradě uždiboval, nejspíš pro jejich jemně kyselou chuť a netradiční tmavou barvu.

Ostružiny jsou navíc velmi prospěšné pro naše zdraví, nejen díky vitamínům, ale hlavně kvůli obsahu velkého množství přírodních flavonoidů, které v našich tělech působí jako antioxidanty a chrání nás proti působení volných radikálů z prostředí a mohou pomáhat v prevenci kardiovaskulárních poruch.

Když jsem se rozhodoval, do jakého receptu je letos použiji, tak mi hned vyvstal na mysli křupavoučký crumble, který tady na blogu už najdete. Jelikož se v receptech nechci opakovat, tak jsem si místo něj pro vás připravil lehce nadýchaný a vláčný koláč provoněný mandlemi

Suroviny

Na formu o průměru 26 cm

  • 300 g ostružin
  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 g mandlové mouky (nebo mletých mandlí)
  • 175 g třtinového cukrů
  • 230 ml mandlového mléka
  • 140 ml rostlinného oleje
  • 2 vejce
  • 1 větší banán
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • plátkové mandle na posypání

Postup

Troubu si předehřejeme na 170 °C.

Formu na koláč o průměru 26 cm si vymažeme tukem (já jsem použil máslo).

Z vajec si oddělíme bílky od žloutků. Žloutky si v míse smícháme cukrem a vyšleháme, dokud se nespojí. Přidáme rozmačkaný banán a přilijeme olej a mandlové mléko.

V další misce si smícháme polohrubou mouku s mandlovou moukou, pečícím práškem a osolíme. Sypkou směs poté postupně promícháme s tekutou a mělo by nám vzniknout řidší těsto.

Samostatně vyšleháme bílky na tuhý sníh, který jen lehce vmícháme do zbytku těsta.

Těsto vylijeme do připravené formy. Ostružiny naskládáme nahusto po celé ploše koláče a pak jej posypeme plátkovými mandlemi.

Ostružinový koláč pečeme 45-50 minut.

Koláč s ostružinami
Koláč s ostružinami