Předvánoční období mám letos ve znamení nestíhání. Nakupilo se mi pracovních zakázek a vše ostatní muselo jít trochu stranou, pečení cukroví a psaní receptů nevyjímaje.
Kromě mých oblíbených čokoládových košíčků si myslím, že bych ještě jeden nebo dva druhy cukroví do Vánoc stihnout mohl. Chtěl jsem připravit něco z kokosu a při hledání vhodného receptu jsem vybíral z co nejjednodušších a nepečených, abych je mohl připravit klidně den před Štědrým dnem.
Vybral jsem si kokosové kuličky, které obsahují v podstatě jen dvě suroviny – karamelizované kondenzované kokosové mléko a strouhaný kokos. Chuťově připomínají kuličky Rafaelo a jsou výborné.
Suroviny
- 500 ml kokosového mléka (alespoň 70% kokosu)
- 100 g strouhaného kokosu
- 100 g třtinového cukru
- blanšírované mandle
Postup
Nejprve si připravíme kondenzované kokosové mléko. Kokosové mléko nalejeme do hrnce, přisypeme cukr a začneme na slabším plameni pomalu vařit. Se směsí je třeba často míchat, aby se nepřipalovala. Po hodině a půl bychom jí měli redukovat asi o dvě třetiny. Kondenzované mléko, by mělo zhoustnout a mít světle karamelovou barvu. Po uvaření jej necháme vychladnout.
V misce smícháme karamelizované kondenzované kokosové mléko se strouhaným kokosem a těsto dáme do lednice alespoň na 3 hodiny vychladnout.
Každou blanšírovanou mandli obalíme kokosovým těstem a vytvoříme z něj kuličku.
Kuličky na závěr ještě vyválíme ve strouhaném kokosu.