Když jsem v minulém příspěvku napsal, že nemůžu sehnat droždí, ozvalo se mi několik z Vás s nabídkou pomoci. Díky kamarádovi Alťovi tak mám nakonec droždí hned na několik receptů.
Moje první velké pečení z kynutého těsta nám vyšlo na Velikonoce a ze všech možných svátečních dobrot jsem si vybral jidáše. Tyhle malé vánočky, které by svým tvarem měly připomínat provaz, na kterém se Jidáš oběsil, se u nás v rodině nikdy nedělaly. To je, myslím si, velká škoda.
Jidášky jsme připravovali společně s Olčou a naší hlavní inspirací se stal recept od bloggera Cuketky. V jeho postupu se do jidášů přidávají mandle, které těsto krásně provoní a dodají mu lehce oříškovou chuť a skvěle doplní máslovo-medouvou polevu.
Trošku jsme se obávali, jestli nám těsto vykyne a z našeho pečení nebude jen ztracené odpoledne, ale myslím si, že se nám to povedlo na jedničku a z jidášků se stanou moji noví velikonoční oblíbenci.
Suroviny
Na těsto:
- 250 g hladké špaldové mouky
- 250 g hladké mouky
- 150 ml smetany
- 100 ml mandlového mléka
- 100 g másla
- 40 g mletých mandlí
- 80 g cukru
- 2 vejce
- 21 g čerstvého droždí
- 1 lžička citronové kůry
- špetka soli (5 g)
mandle a rozinky na dozdobení
Na potření:
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce másla
Postup
Do mísy dejte mouku, cukr a sůl a promíchejte je spolu. Do středu udělejte důlek, do kterého dejte droždí a zalijte ho vlažným mandlovým mlékem. Lehce je společně promíchejte na řidkou kaši a zakryjte mísu fólií. Kvásek by po 30 minutách měl malinko nabrat na objemu a na povrchu by se měly tvořit bublinky.
Ke kvásku přidejte smetanu, máslo, žloutky z vajec, mandle a citronovou kůru a vypracujte vše v hladké těsto. Robotu by to mělo zabrat asi 10 minut. Já jsem ho hnětl v ruce a po pěti minutách jsem měl základ připravený.
Vzniklé těsto opět zakryjte potravinářskou fólií a nechte jej 90 minut kynout na teplejším místě, kde by mělo svůj objem asi zdvojnásobit.
Vykynuté těsto rozdělte na 24 dílků, které rozválejte na válečky o tloušťce prstu. Z válečků pak vytvarujte tvary dle vlastní fantazie. My jsme dělali různé šnečky, esíčka, růžky a copánky.
Stočené copánky potom vyskládejte na pečící papír v rozestupech alespoň třech centimetrů, ozdobte je mandlemi a rozinkami a potřete je bílky. Připravené jidášky zakryjte utěrkou a dejte je ještě na 20 minut kynout.
Troubu předehřejte na 190°C a jidáše pečte 11 až 15 minut dozlatova.
Ještě teplé je pomažte medem smíchaným s máslem, který vytvoří krásně lesklý a sladký povrch.