Zatím jsem se nepokoušel nic z vietnamké kuchyně připravovat doma, protože jsem si na to netroufl.
Napadlo mě ale oslovit kamaráda Changa, který je pravý Vietnamec, aby mi ukázal, jaká jídla dělají u nich doma a něco z toho mě naučil.
První z receptů jsme si pro vás nachystali jarní závitky, které si většinou dávám jako předkrm před polévkou Pho. Ty Changovy jsou hodně masové a můžete si je s trochou nudlí dát i jako hlavní jídlo.
Suroviny
Na cca 20 středních závitků:
- 500 g mletého vepřového masa
- 250 g cibule
- 20 g sušeného jidášova ucha
- 1 mrkev
- skleněné nudle
- 1 balení rýžového papíru vhodného na smažení
- pivo (může být i voda)
- sůl a pepř
na omáčku k závitkům:
- 2 dl horké vody
- 3 lžíce třtinového cukru
- 3 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce vinného octa
- 3 stroužky česneku
- šťáva z 1/2 limety
- 2 vietnamské chilli papričky (bird's eye)
- pepř
- mrkev a kedlubna na dozdobení
Postup
Jidášovo ucho dáme na půl hodiny do vlažné vody změknout.
Skleněné nudle minutku povaříme ve vroucí vodě a dáme schladit.
Cibulku si nakrájíme hodně najemno. Mrkev si nakrájíme na tenké proužky (julienne). Ze změklého jidášova ucha důkladně vymačkáme vodu a nakrájíme ho najemno. Skleněné nudle nastříháme na asi 10 cm dlouhé svazky.
V míse si pozvolna smícháme vepřové maso s cibulí, osolíme a opepříme. Snažíme se moc směs nemačkat, aby cibule nepustila vodu a směs příliš nezvlhla. Přimícháme mrkev, jidášovo ucho a skleněné nudle.
Rýžový papír rukou potřeme pivem, které mu při smažení dodá krásně zlatou barvu. Potíráme vždy jen z jedné strany a důkladně po celém povrchu. Chang mi doporučoval si potřít cca 10 papírů a pak začít s balením.
Závitky zabalíme tak, že si navlhčený rýžový papír otočíme potřenou stranou k podložce (potřená je venkovní strana závitku). Na jednu třetinu závitku dáme asi 3 vrchovaté lžíce směsi. Závitek opatrně obalíme přes směs tak, aby troška papíru přečuhovala. Poté jej zarolujume do jeho poloviny. Přehneme nejprve jednu stranu papíru, potom i tu druhou a závitek dorolujeme. Kdyby závitek málo lepil, tak spoj ještě pomažeme pivem. Jak na to vám může pomoci obrázek níže.
Omáčka k závitkům
Asi půl mrkve a kedlubny si nakrájíme na menší kousky (v omáčce slouží spíše na dozdobení). Česnek a chilli si nakrájíme na tenké plátky.
Do misky nalijeme horkou vodu, do které postupně přidáme cukr, rybí omáčku, vinný ocet, trochu pepře a důkladně je rozmícháme.
Přidáme nakrájený česnek, mrkev a kedlubnu a zamícháme.