Hummus
Recepty

Hummus

Přestože v češtině „hummus“ nezní jako název pro chutný pokrm, tak v arabštině je toto slovo výrazem pro cizrnu, která je hlavní složkou této dobroty.

Původ má nejspíše už ve starém Egyptě, kde se cizrna pěstovala po tisíce let. Jeho nejběžnější podobu, kterou si připravíme v tomto receptu, jako kaši s tahini pastou, olivovým olejem a česnekem připravovali v Káhiře někdy od třináctého století. Hummus je velmi populární v celém Východním středomoří a dalších arabských zemích a v Izraeli by se dal pasovat na národní pokrm.

Na jeho přípravě je nejkomplikovanější vaření samotné cizrny, které je časově velmi zdlouhavé – některé recepty uvádějí až 8 hodin. Já ji vařil asi poloviční čas a myslím si, že pro nadstandartní výsledek to stačí. Pokud byste si vaření chtěli zkrátit nebo se ho úplně zbavit, můžete zkusit cizrnu podusit v tlakovém hrnci nebo ji koupit už vařenou v plechovce.

Hummus si můžete dát jako přílohu třeba ke kuřeti nebo rybám, ale je výborný i jako hlavní jídlo, kde jej můžete doplnit opečeným pita chlebem.

Suroviny

  • 3 lžíce tahini
  • 2 lžíce panenského olivového oleje
  • 1 střední stroužek česneku
  • ½ lžičky římského kmínu
  • šťáva z ½ citrónu
  • 1 lžička jedlé sody
  • sůl a pepř
  • 200 g suché cizrny

Postup

Cizrnu zalijeme asi litrem osolené vody a necháme ji namočenou alespoň 12 hodin, za které by měla svůj objem asi zdvojnásobit.

Namočenou cizrnu scedíme přes cedník a dáme do hrnce. Zalijeme jej čistou vodou a přivedeme k varu. Plamen stáhneme a pozvolna jí vaříme alespoň 4 hodiny (optimálně 8 hodin), dokud cizrna nezměkne. Po uvaření ji necháme i s vývarem vychladnout.

Uvařenou a vychlazenou cizrnu opět scedíme a vývar si ponecháme stranou.

Do kuchyňského mixéru dáme postupně naši cizrnu, přidáme tahini pastu, prolisovaný česnek, nadrcený nebo nasekaný římský kmín a jedlou sodu a na nižší otáčky je společně rozmixujeme.

Přidáme do směsi dvě lžíce olivového oleje, špetku soli a pepře. Začneme opět mixovat a postupně přilijeme asi 150 - 300 ml vývaru z cizrny, dokud nám nevznikne hladký krém (hladší než mám na přiložených snímcích, kde mi tak hezký nevyšel).

Na závěr hummus zakápneme citronovou šťávou.

Hummus
Hummus