Moje zásoby sušených hříbků z minulého roku se pomaličku tenčí, ale na moje oblíbené podzimní houbové recepty bych měl mít hub snad dostatek.
Hovězí na houbách bylo jedno z mých nejoblíbenějších jídel od mojí mamky a asi pořád je. V mém receptu ho dělám trochu odlišně, více na způsob francouzské kuchyně. Nechal jsem hovězí s houbami dlouze a pomalu táhnout, aby se jejich chutě perfektně propojili.
S přicházejícími dlouhými večery, většina milovníků vína vymění osvěžující bílá vína za těžší červená, která se z pomalu vařeným hovězím skvěle doplňují. V mojí houbové omáčce je dobré červené víno přímo obsažené a skleničku doporučuji i k jeho podávání.
Suroviny
- 1 kg hovězího zadního
- 600 ml hovězího vývaru
- 50 g sušených hub (nebo 250 g čerstvých)
- 2 cibule
- 100 ml červeného vína
- 1 lžíce másla
- olej
- svazek tymiánu
- sůl a pepř
Postup
Hovězí zadní si nakrájíme na kousky o tloušťce asi dvou palců a důkladně ochutíme solí a pepřem. Cibuli nakrájíme najemno.
Troubu si předehřejeme na 160 °C.
Sušené houby si dáme na pár minut namočit do vody, poté je scedíme a přebytečnou vodu z nich vymačkáme.
Do pekáče dáme pár lžic oleje a kousky hovězího krátce opečeme - 5 minut z jedné strany a 3 minuty z druhé.
Opečené maso si dáme bokem a ve zbylém oleji orestujeme cibulku dozlatova.
Hovězí dáme zpátky do pekáče, přilijeme vývar a červené víno, přidáme pár snítek tymiánu. Pekáč přikryjeme pokličkou a dáme péct do trouby na 3 hodiny.
Po upečení vyjmeme stonky tymiánu a maso si opět dáme bokem. Zbylou šťávu svaříme tak, aby zhoustla (cca na třetinu). Poté do ní vmícháme vyhlazené máslo.