Hovězí na houbách
Recepty

Hovězí na houbách

Měli jste letos štěstí při houbaření? Já mám letos na houby smůlu a přišlo mi, že ani v mém okolí moc šťastných houbařů nebylo.

Moje zásoby sušených hříbků z minulého roku se pomaličku tenčí, ale na moje oblíbené podzimní houbové recepty bych měl mít hub snad dostatek.

Hovězí na houbách bylo jedno z mých nejoblíbenějších jídel od mojí mamky a asi pořád je. V mém receptu ho dělám trochu odlišně, více na způsob francouzské kuchyně. Nechal jsem hovězí s houbami dlouze a pomalu táhnout, aby se jejich chutě perfektně propojili.

S přicházejícími dlouhými večery, většina milovníků vína vymění osvěžující bílá vína za těžší červená, která se z pomalu vařeným hovězím skvěle doplňují. V mojí houbové omáčce je dobré červené víno přímo obsažené a skleničku doporučuji i k jeho podávání.

Suroviny

  • 1 kg hovězího zadního
  • 600 ml hovězího vývaru
  • 50 g sušených hub (nebo 250 g čerstvých)
  • 2 cibule
  • 100 ml červeného vína
  • 1 lžíce másla
  • olej
  • svazek tymiánu
  • sůl a pepř

Postup

Hovězí zadní si nakrájíme na kousky o tloušťce asi dvou palců a důkladně ochutíme solí a pepřem. Cibuli nakrájíme najemno.

Troubu si předehřejeme na 160 °C.

Sušené houby si dáme na pár minut namočit do vody, poté je scedíme a přebytečnou vodu z nich vymačkáme.

Do pekáče dáme pár lžic oleje a kousky hovězího krátce opečeme - 5 minut z jedné strany a 3 minuty z druhé.

Opečené maso si dáme bokem a ve zbylém oleji orestujeme cibulku dozlatova.

Hovězí dáme zpátky do pekáče, přilijeme vývar a červené víno, přidáme pár snítek tymiánu. Pekáč přikryjeme pokličkou a dáme péct do trouby na 3 hodiny.

Po upečení vyjmeme stonky tymiánu a maso si opět dáme bokem. Zbylou šťávu svaříme tak, aby zhoustla (cca na třetinu). Poté do ní vmícháme vyhlazené máslo.

Hovězí na houbách
Hovězí na houbách