Granola
Recepty

Granola

Tohle domácí pečené müsli si můžete připravit přesně podle vašich chutí, zdravě a bez cukru a dalších zbytečností, které jsou v běžně kupovaných variantách.

O domácí granole jsem se poprvé dozvěděl až vloni v zimě, kdy jsme s holkami připravovali test oříškových másel. Když jsem ji nedávno poprvé upekl jako narozeninové překvapení, říkal jsem si, jak jsem bez téhle dobroty mohl existovat?

Křupavé kousky vloček a oříšků skvěle doplní příjemná a přesto zdravá sladkost hořké čokolády a javorového sirupu. Stejně tak dobře můžete granolu přisladit medem, nebo sladidla úplně vynechat.

Já si ji rád na snídani nebo ke svačině smíchám s rostlinným mlékem na skvělou kaši, nebo si ji dám jen tak s jogurtem a lesním ovocem. Granola je tak moje aktuální snídaňová jednička. 😉

Suroviny

400 g ovesných vloček
50 g mandlí
50 g vlašských ořechů
50 g lískových ořechů
50 g kešu
100 g slunečnicových semínek
3 lžíce kokosového oleje
3 lžíce javorového sirupu
100 g vysokoprocentní čokolády
50 g rozinek
50 g lyofilizovaného ovoce (já jsem použil jablka)

Postup

Troubu si předehřejeme na 180 °C.

Do mísy nasypeme ovesné vločky, všechny ořechy, slunečnicová semínka a lyofilizované ovoce. Přidáme kokosový olej a javorový sirup a vše spolu promícháme.

Na plech dáme pečící papír a směs na něj rovnoměrně rozprostřeme.

Dáme péct do trouby na 20 minut a během pečení směs dvakrát zamícháme.

Čokoládu nalámeme na menší kousky a společně s rozinkami nasypeme na horký základ a opět lehce promícháme.

Granolu pečeme ještě 5 minut.

Granola
Granola