Gnocchi se špenátem a pecorinem
Recepty

Gnocchi se špenátem a pecorinem

Italská klasika gnocchi (nebo česky prostě noky) jsou vařené kuličky nebo šišky z těsta připraveného z mouky, brambor, vajec a dalších ingrediencí.

Jejich původ sahá, spolu s dalšími těstovinami, do starého Říma, odkud se rozšílily do zbytku Evropy, kde se gnocchi uchytily v různých národních variantách. Bramborové těsto, které je základ dnešního receptu, se samozřejmě vyvinulo mnohem později až s příchodem této kořenové zeleniny na starý kontinent.

Ačkoliv se dají neuvařené gnocchi vysušit nebo zmrazit, tak jsou nejlepší hned po přípravě ten samý den. Škrob z brambor dodá libovolné omáčce, kterou si k nokům připravíte, příjemně krémovou strukturu. Chuťově se výborně spojí se sýry, rajčaty nebo špenátem. Sýr (např. ricotta) se někdy přidává i přímo do těsta.

Já jsem tentokrát volil lehčí variantu jen s čerstvým špenátkem a pecorinem, které jsou dostal přivezené přímo z Říma.

Suroviny

Gnocchi

  • 700 g moučnějších brambor (typ C)
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • větší špetka soli

Špenát a omáčka

  • 125 g čerstvého baby špenátu
  • 150 g nastrouhaného pecorina (nebo parmazánu)
  • 100 ml vývaru z noků
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Postup

Gnocchi

Brambory si uvaříme ve slupce. Po uvaření je oloupeme a dáme je vychladnout nejlépe do lednice, protože teplé brambory by udělaly těsto velmi lepivé a noky by se jen obtížně tvarovaly.

Vychladnuté brambory si nastrouháme na jemnějším struhadle.

Do mísy dáme nastrouhané brambory. V jejich středu uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce, přisypeme polohrubou mouku a osolíme. Směs promícháme a vyhněteme hladké těsto, které by nemělo moc lepit. Snažíme se nehníst těsto moc dlouho, právě proto abychom ho nezahřáli a těsto nezačalo lepit.

Z těsta si na moukou vysypané podložce vyválíme válečky o tloušťce asi palce. Válečky nakrájíme na 4 cm dlouhé kousky, do kterých lehce zatlačíme vidličkou, aby se na nich objevilo mřížkování.

Takto připravené nočky vaříme v osolené vroucí vodě asi 3 minutky. Vývar z nočků si schováme do omáčky.

Špenát a omáčka

Na pánvi se roztopíme kapku olivového oleje. Česnek nakrájený na plátky si vteřinku orestujeme.

Přidáme špenát a zalijeme ho asi deckou vody z nočků a krátce v ní spaříme.

Přidáme nastrouhaný sýr, osolíme a opeříme. Jakmile se sýr rozpustí, tak přihodíme uvařené gnocchi a asi minutku spolu provaříme.

Gnocchi se špenátem a pecorinem
Gnocchi se špenátem a pecorinem