Jejich původ sahá, spolu s dalšími těstovinami, do starého Říma, odkud se rozšílily do zbytku Evropy, kde se gnocchi uchytily v různých národních variantách. Bramborové těsto, které je základ dnešního receptu, se samozřejmě vyvinulo mnohem později až s příchodem této kořenové zeleniny na starý kontinent.
Ačkoliv se dají neuvařené gnocchi vysušit nebo zmrazit, tak jsou nejlepší hned po přípravě ten samý den. Škrob z brambor dodá libovolné omáčce, kterou si k nokům připravíte, příjemně krémovou strukturu. Chuťově se výborně spojí se sýry, rajčaty nebo špenátem. Sýr (např. ricotta) se někdy přidává i přímo do těsta.
Já jsem tentokrát volil lehčí variantu jen s čerstvým špenátkem a pecorinem, které jsou dostal přivezené přímo z Říma.
Suroviny
Gnocchi
- 700 g moučnějších brambor (typ C)
- 200 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- větší špetka soli
Špenát a omáčka
- 125 g čerstvého baby špenátu
- 150 g nastrouhaného pecorina (nebo parmazánu)
- 100 ml vývaru z noků
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- sůl a pepř
Postup
Gnocchi
Brambory si uvaříme ve slupce. Po uvaření je oloupeme a dáme je vychladnout nejlépe do lednice, protože teplé brambory by udělaly těsto velmi lepivé a noky by se jen obtížně tvarovaly.
Vychladnuté brambory si nastrouháme na jemnějším struhadle.
Do mísy dáme nastrouhané brambory. V jejich středu uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce, přisypeme polohrubou mouku a osolíme. Směs promícháme a vyhněteme hladké těsto, které by nemělo moc lepit. Snažíme se nehníst těsto moc dlouho, právě proto abychom ho nezahřáli a těsto nezačalo lepit.
Z těsta si na moukou vysypané podložce vyválíme válečky o tloušťce asi palce. Válečky nakrájíme na 4 cm dlouhé kousky, do kterých lehce zatlačíme vidličkou, aby se na nich objevilo mřížkování.
Takto připravené nočky vaříme v osolené vroucí vodě asi 3 minutky. Vývar z nočků si schováme do omáčky.
Špenát a omáčka
Na pánvi se roztopíme kapku olivového oleje. Česnek nakrájený na plátky si vteřinku orestujeme.
Přidáme špenát a zalijeme ho asi deckou vody z nočků a krátce v ní spaříme.
Přidáme nastrouhaný sýr, osolíme a opeříme. Jakmile se sýr rozpustí, tak přihodíme uvařené gnocchi a asi minutku spolu provaříme.