Teplota začíná pomalu klesat, listí na stromech žloutne a podzim už o sobě začíná dávat vědět. Lehká letní jídla u mě vystřídají sytější a hřejivější dobroty. Zároveň přichází dýňová sezóna, a tak jsem si pro vás připravil hned dvě oranžová jídla, jedno slané a jedno sladké.
Hokkaido, jak by název napovídal, pravděpodobně pochází z Japonska. Je také možné, že ani tam není původní a stejně jako ostatní druhy této zeleniny, tak i ona se do světa rozšířila z latinské Ameriky. Její mírně nasládlá a lehce zemitá chuť s ní činí výborného parťáka do celé řady receptů, kde může sloužit jako hlavní ingredience, jako jsou například polévky, nebo jako příloha třeba v podobě hranolek.
Italské rizoto, které jsem z dýně uvařil, si nejčastěji dělám s houbami, na které ale letos nemám štěstí. Variantu s hokkaidem jsem letos zkoušel poprvé a jsem z ní nadšený. Rizoto je z dýně krásně sametové a krémové a ta senzační barva…mňam.
Pokud chcete, můžete si ho doplnit třeba opečenou rybou, potom bych asi ubral na parmazánu. Osobně jsem ho jedl samotné, jen zakápnuté pár kapkami lanýžového oleje.
Suroviny
(na 4 porce)
- 1 střední dýně hokkaido
- 300 g rýže Arborio
- 800 ml vývaru (já jsem použil zeleninový a kuřecí)
- 130 ml bílého vína
- 1 cibule
- 100 g parmazánu
- 20 g másla
- snítka petržele
- sůl a pepř
Postup
Dýni rozkrájíme na asi 8 dílů a dáme na plech péct do trouby na 180 °C asi 45 minut. Upečenou dýni v mixéru rozmixujeme na hladké pyré.
Cibulku si nakrájíme najemno a parmazán nastrouháme.
Vývar prohřejeme, aby byl horký.
Do hrnce dáme rozehřát oříšek másla a nakrájenou cibuli na středním plameni zpěníme. Poté přisypeme rýži Arborio a pár vteřinek zarestujeme. Přilijeme bílé víno a necháme z něj minutku odpařit alkohol.
Nyní vždy po menších naběračkách přiléváme vývar tak, aby rýže byla ponořená zároveň s hladinou vývaru a plamen upravíme, aby rizoto jemně probublávalo. Vždy, jak se část vody vypaří, přidáme další naběračku. S poslední naběračkou vývaru přidáme dýňové pyré a ještě asi tři minutky prohřejeme.
Rizoto stáhneme z plotny a přidáme oříšek másla a nastrouhaný parmazán a důkladně zamícháme.
Nakonec dýňové rizoto dochutíme solí a pepřem a dozdobíme nasekanou petrželkou.