Dýňové rizoto
Recepty

Dýňové rizoto

Teplota začíná pomalu klesat, listí na stromech žloutne a podzim už o sobě začíná dávat vědět. Lehká letní jídla u mě vystřídají sytější a hřejivější dobroty. Zároveň přichází dýňová sezóna, a tak jsem si pro vás připravil hned dvě oranžová jídla, jedno slané a jedno sladké.

Hokkaido, jak by název napovídal, pravděpodobně pochází z Japonska. Je také možné, že ani tam není původní a stejně jako ostatní druhy této zeleniny, tak i ona se do světa rozšířila z latinské Ameriky. Její mírně nasládlá a lehce zemitá chuť s ní činí výborného parťáka do celé řady receptů, kde může sloužit jako hlavní ingredience, jako jsou například polévky, nebo jako příloha třeba v podobě hranolek.

Italské rizoto, které jsem z dýně uvařil, si nejčastěji dělám s houbami, na které ale letos nemám štěstí. Variantu s hokkaidem jsem letos zkoušel poprvé a jsem z ní nadšený. Rizoto je z dýně krásně sametové a krémové a ta senzační barva…mňam.

Pokud chcete, můžete si ho doplnit třeba opečenou rybou, potom bych asi ubral na parmazánu. Osobně jsem ho jedl samotné, jen zakápnuté pár kapkami lanýžového oleje.

Suroviny

(na 4 porce)

  • 1 střední dýně hokkaido
  • 300 g rýže Arborio
  • 800 ml vývaru (já jsem použil zeleninový a kuřecí)
  • 130 ml bílého vína
  • 1 cibule
  • 100 g parmazánu
  • 20 g másla
  • snítka petržele
  • sůl a pepř

Postup

Dýni rozkrájíme na asi 8 dílů a dáme na plech péct do trouby na 180 °C asi 45 minut. Upečenou dýni v mixéru rozmixujeme na hladké pyré.

Cibulku si nakrájíme najemno a parmazán nastrouháme.

Vývar prohřejeme, aby byl horký.

Do hrnce dáme rozehřát oříšek másla a nakrájenou cibuli na středním plameni zpěníme. Poté přisypeme rýži Arborio a pár vteřinek zarestujeme. Přilijeme bílé víno a necháme z něj minutku odpařit alkohol.

Nyní vždy po menších naběračkách přiléváme vývar tak, aby rýže byla ponořená zároveň s hladinou vývaru a plamen upravíme, aby rizoto jemně probublávalo. Vždy, jak se část vody vypaří, přidáme další naběračku. S poslední naběračkou vývaru přidáme dýňové pyré a ještě asi tři minutky prohřejeme.

Rizoto stáhneme z plotny a přidáme oříšek másla a nastrouhaný parmazán a důkladně zamícháme.

Nakonec dýňové rizoto dochutíme solí a pepřem a dozdobíme nasekanou petrželkou.

Dýňové rizoto
Dýňové rizoto