Dýně si díky svojí nasládlé chuti o použití ve sladkých receptech vyloženě říká.
Bábovky se nás doma pečou ze všech mouníků nejčastěji. Rád je ochutnávám i jinde, ale nezřídka mi radost ze sladké dobroty pokazí suché a dusivé těsto. Řešení je přitom poměrně jednoduché a to je přidání tuku nebo nějaké vlhké ingredience do těsta. Použít se dá různá zelenina - řepa, cuketa nebo jako v dnením receptu dýně hokkaido. Díky tomu uděláte bábovku příjemně vláčnou a „dusivky“ se již nemusíte obávat.
Aby v chuti nebyla cítit zemitost a bábovka se provoněla, doplnil jsem dýni kombinací kokosového oleje a perníkového koření, které svým aroma dovede navnadit skoro až zimní atmosféru.
Suroviny
na větší bábovku
- 450 g dýňového pyré (1 střední dýně hokkaido)
- 400 g hladké špaldové mouky
- 300 g třtinového cukru
- 150 ml kokosového oleje
- 80 ml řepkového oleje
- 3 vejce
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 2 lžičky perníkového koření
- špetka soli
- strouhaný kokos na vysypání
Postup
Troubu si předehřejeme na 180 °C.
Dýni rozkrájíme na asi 8 dílů a dáme na plech péct do trouby na 180 °C asi 45 minut. Upečenou dýni v mixéru rozmixujeme na hladké pyré a dáme vychladnout.
Bábovkovou formu si vymažeme kokosovým olejem a vysypeme strouhaným kokosem
Do mísy nasypeme mouku, kypřící prášek, přidáme perníkové koření a špetku soli a směs důkladně promícháme.
V druhé míse smícháme kokosový a řepkový olej a přisypeme cukr. Prošleháme je, dokud se nespojí (asi 3 minutky). Poté postupně přidáváme vejce a prošleháváme, aby směs mírně nabyla na objemu. Následně do směsi vmícháme vychladnuté dýňové pyré.
Sypkou část těsta postupně přisypeme a vmícháme k tekuté, dokud nám nevznikne výsledné polotekuté těsto.
Těsto přelijeme do bábovkové formy a pečeme v troubě 50-60 minut. Upečení si můžeme zkontrolovat zapíchnutím špejle.
Bábovku po upečení necháme chvíli vychladnout a poté ji vyklopíme.