Dýňová bábovka
Recepty

Dýňová bábovka

Druhým (tentokrát sladkým) receptem z dýně hokkaido, kterým jsem si zpříjemnil přicházející podzim, je dýňová bábovka.

Dýně si díky svojí nasládlé chuti o použití ve sladkých receptech vyloženě říká.

Bábovky se nás doma pečou ze všech mouníků nejčastěji. Rád je ochutnávám i jinde, ale nezřídka mi radost ze sladké dobroty pokazí suché a dusivé těsto. Řešení je přitom poměrně jednoduché a to je přidání tuku nebo nějaké vlhké ingredience do těsta. Použít se dá různá zelenina - řepa, cuketa nebo jako v dnením receptu dýně hokkaido. Díky tomu uděláte bábovku příjemně vláčnou a „dusivky“ se již nemusíte obávat.

Aby v chuti nebyla cítit zemitost a bábovka se provoněla, doplnil jsem dýni kombinací kokosového oleje a perníkového koření, které svým aroma dovede navnadit skoro až zimní atmosféru.

Suroviny

na větší bábovku

  • 450 g dýňového pyré (1 střední dýně hokkaido)
  • 400 g hladké špaldové mouky
  • 300 g třtinového cukru
  • 150 ml kokosového oleje
  • 80 ml řepkového oleje
  • 3 vejce
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 2 lžičky perníkového koření
  • špetka soli
  • strouhaný kokos na vysypání

Dýňová bábovka
Dýňová bábovka

Postup

Troubu si předehřejeme na 180 °C.

Dýni rozkrájíme na asi 8 dílů a dáme na plech péct do trouby na 180 °C asi 45 minut. Upečenou dýni v mixéru rozmixujeme na hladké pyré a dáme vychladnout.

Bábovkovou formu si vymažeme kokosovým olejem a vysypeme strouhaným kokosem

Do mísy nasypeme mouku, kypřící prášek, přidáme perníkové koření a špetku soli a směs důkladně promícháme.

V druhé míse smícháme kokosový a řepkový olej a přisypeme cukr. Prošleháme je, dokud se nespojí (asi 3 minutky). Poté postupně přidáváme vejce a prošleháváme, aby směs mírně nabyla na objemu. Následně do směsi vmícháme vychladnuté dýňové pyré.

Sypkou část těsta postupně přisypeme a vmícháme k tekuté, dokud nám nevznikne výsledné polotekuté těsto.

Těsto přelijeme do bábovkové formy a pečeme v troubě 50-60 minut. Upečení si můžeme zkontrolovat zapíchnutím špejle.

Bábovku po upečení necháme chvíli vychladnout a poté ji vyklopíme.

Dýňová bábovka
Dýňová bábovka