Dostávám dotazy, kde čerpám inspiraci na svoje recepty. Přestože se mi doma válí spousta kuchařek, tak většina mnou vytvořených dobrot měla svoji předlohu někde na internetu. Někdy si vypůjčím celý recept, někdy jen ideu, do které vnesu trochu vlastní kreativity, případně zkombinuji nápady od vícero lidí.
Když jsem se s příchodem karantény začal věnovat pečení, tak jsem začal hodně sledovat blog MaruškyVeg. Ačkoliv nejsem vegan ani vegetarián a nejspíš jimi ani nikdy nebudu, tak u pečení mě „plant based“ přístup k jídlu vůbec nevadí.
Můj dnešní recept na veganské nesmažené donuty tak není můj, ale Maruščin. S donutovou formou je jejich příprava úžasně jednoduchá. Koblížky nejsou moc sladké, jsou příjemně voňavé a jsou výborným příkladem zdravější varianty oproti běžnému receptu.
Až je budu péct příště zkusím možná přidat malinko více tuku, aby byli trochu vláčnější. Zatím vám sem však dám recept bez jakýchkoliv dalších úprav.
Suroviny
- 200 g hladké špaldové mouky
- ½ kypřicího prášku
- ¼ lžičky mleté vanilky
- 40 ml javorového sirupu
- 1 lžička jablečného octa
- 100 g ovocné přesnídávky
- 30 ml oleje
- 150 ml ovesného nápoje
na polevu:
- 100 g hořké čokolády
- 50 g ořechů (já použil lískové, vlašské a kešu)
Postup
Troubu si předehřejeme na 180 °C.
Do mísy nasypeme mouku, kypřící prášek a vanilku a důkladně je spolu promícháme. Potom přidáme všechny ostatní ingredience a rozmícháme je v řidší těsto.
Formu na donuty vymažeme olejem a vysypeme moukou. Lžící naplníme jednotlivé donutky skoro po okraj.
Pečeme je cca 15 minut. Po upečení koblížky opatrně vyndáme z formy a dáme je vychladnout.
Oříšky si nasekáme na menší kousky. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a donuty v ní z jedné strany namočíme a posypeme oříšky.