Vanilka je velmi aromatická exotická rostlina původem ze střední Ameriky. Ač ve většině kupovaných sladkostí, které se pyšní vanilkovou příchutí, převládá žlutá barva, tak vanilka má pouze nažloutlé květy, které k dochucení neslouží. V potravinářství se používají její plody - temně černé tobolky. Žlutá barva je jen potravinářské barvivo, které s pravou vanilkou nemá nic společného. Ostatně kvůli vysoké ceně pravé vanilky se často nahrazuje vanilkovým cukrem nebo vanilinem, které jsou pouze její chemické náhražky.
Osobně se snažím používat pravou vanilky vždy, když to jde. Je dobré ji nakoupit po více kusech, když je v některém obchodě ve slevě a z tobolek, které hned nespotřebujete, si připravit vanilkový extrakt, který vám vydrží klidně i několik let. I několik kapek silného extraktu v dobrotách zafunguje stejně dobře jako celý sáček vanilkového cukru nebo polovina čerstvé tobolky.
Extrakt z vanilky se připravuje velmi jednoduše - macerováním v alkoholu, který z ní absorbuje veškeré aroma i chuť. Nejvhodnější je čistá vodka, která sama žádné aroma nemá a v receptech není cítit. Z jiných typů alkoholu můžete použít naopak třeba kvalitní rum, který vanilka nádherně zjemní a společně dodají Vánočnímu cukroví správný šmrnc.
Suroviny
- 4 čerstvé vanilkové lusky
- 200 ml vodky (nebo jiného alkoholu)
Postup
Vanilkové lusky podálně rozřízneme a vložíme do úzké uzavíratelné nádoby. Zalijeme alkoholem a necháme v chladu louhovat asi 3 týdny.