Svoji dnešní podobu získal tento dezert během druhé světové války, kdy se snažily britské hospodyňky šetřit s moukou, která byla na příděl. Z klasického koláče zůstalo jen slaďoučké ovoce posypané zlatavou drobenkou z másla, troškou mouky a ovesných vloček nebo oříšků. Díky jednoduchosti a skvělé chuti si crumble drží svoji popularitu stále.
Použitému ovoci se tu meze nekladou. Tento dezert může připravit z jablek, hrušek, švestek, rebarbory, borůvek, malin…prostě z toho, co máte zrovna po ruce. Nejlepší je, myslím, skloubit spolu sladké a kyselejší chutě. V mém receptu se potkávají přezrálé hrušky a čerstvé brusinky, které krásně zaštípou na jazyku.
V kombinaci se zakysanou smetanou nebo býlím jogurtem je crumble skvělou sladkou snídaní nebo svačinkou.
Suroviny
- 4 zralejší hrušky
- 150 g čerstvých brusinek
- 125 g másla
- 120 g ovesných vloček
- 100 g hladké mouky
- 60 g třtinového cukru
- 50 g vlašských ořechu
- 50 g pekanových ořechů
- ½ lžičky skořice
Postup
Hrušky si i se slupkou nakrájíme na kostky.
Troubu si předehřejeme na 175 °C.
Zapékací misku nebo menší pekáček si vymažeme máslem. Rovnoměrně do něj rozložíme hrušky a brusinky, posypeme třtinovým cukrem a skořicí a trochu promísíme, aby se hrušky cukrem obalily.
Do misky si nasypeme ingredience na drobenku - ovesné vločky, mouku, posekané ořechy a kousky másla. Rukou je prohněteme, dokud nevznikne drobenka.
Ovoce rovnoměrně posypeme drobenkou a dáme péct do trouby na asi 40 minut.