Za jeho objevitele se považuje francouzský michelinský šéfkuchař Jean-Georges Vongerichten, který ho v roce 1987 představil ve své New Yorské restauraci. Podobné dortíky se ale údajně ve Francii, dělají od nepaměti a jeho pravý původ tak sahá nesjpíše mnohem dále do historie.
Lávový dort v sobě kombinuje prvky čokoládového dortu a vaječného suflé. V chuti převažuje hořká čokoláda a osobně ho považuji pánský dezert. Aby si ho vychutnali i něžné polovičky, je dobré ho zjemnit šlehanou, vanilkovou zmrzlinou nebo třeba kyselejším ovocem. V mém receptu jsem jej doplnil omáčkou z brusinek a zakysanou smetanou.
Přestože se skládá jen z několika málo ingrediencí, tak jeho příprava není vůbec jednoduchá. Rozhodující roli při ní hraje zejména čas, kdy vás mezi zcela tekutým těstem a přepečeném dortem dělí třeba jen minutka.
Čas, po který je třeba fondán péct, nelze přesně určit. Většina receptů uvádí mezi sedmi a osmi minutami, ale mojí troubě to trvá skoro dvojnásobek. Rozhodující je nejspíše velikost a materiál formiček, ve kterých budete dort péci a také teplota těsta, když ho dáváte do trouby.
Nejlepší je vyzkoušet upéct jeden pokusný kousek a u dalších poté přidat, nebo ubrat na čase. Jakmile budete znát váš přesný čas, tak budou všechny další fondány dokonalé.
Suroviny
(na 5 fondánů)
- 200 g vysokoprocentní čokolády
- 120 g třtinového cukru
- 100 g másla
- 4 vejce
- 2 lžíce hladké mouky
- kakao na vysypání formiček
Postup
Malé zapékací misky si důkladně vymažeme máslem a vysypeme kakaem.
Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu a máslo si také necháme rozpustit.
Do mísy si vyklepneme vajíčka a přidáme třtinový cukr. Společně je asi 3 minuty prošleháme, aby se spojily do pěny.
K vyšlehaným vejcím přidáme rozpuštěnou čokoládu, rozpuštěné máslo a 2 lžíce hladké mouky a vše spolu důkladně promícháme.
Těsto necháme 15 minut odstát a poté jej naplníme do připravených formiček zhruba do tří čtvrtin pod okraj misky. Naplněné formičky následně dáme na hodinku zatuhnout do lednice.
Troubu si předehřejeme na 200 °C
Fondány pečeme v závislosti na vašich formičkách a troubě mezi 7-15 minutami tak, aby byly kraje upečené a střed zůstal tekutý. (obecné recepty uvádí délku pečení 7-8 minut, já je peču 14 minut)
Po upečení je velmi opatrně vyklepneme z misek a můžeme je ještě teplé servírovat.