Na začátek bych vám možná měl vysvětlit, proč se na rozdíl od vaření, učím péct až nyní.
Jako malý kluk jsem sladké zbožňoval asi stejně jako většina dětí. Matně si i pamatuji, že jsem během domácího pečení pomáhal v kuchyni (hlavně vylizovat mísu s těstem 😀). Nevím úplně proč, ale někdy během puberty jsem na sladké prakticky úplně zanevřel. Možná to bylo tím, že lidé raději kupovali vše hotové, místo toho, aby si to pekli doma, nebo možná to bylo komplikovanými rodinnými vztahy, nevím.
Každopádně v dospělosti jsem se ke sladkému začal zase pomalu vracet a cheesecake byl jeden s prvních dezertů, který mi zachutnal. Miluji totiž v dortech krémové náplně a cheesecake je vlastně jedna velká krémová náplň s trochou sušenky.
Možných variant pro „číský dort“ (jak jej nazvali v jedné z už legendárních epizod Prostřena) je nepřeberné množství. Mně asi nejvíce chutná náplň s lískovými oříšky, nebo čistě čokoládová, kterou si upečeme v mém receptu.
Suroviny
na dortovou formu o průměru 26 cm
Sušenkový korpus
- 330 g máslových sušenek (osvědčily se mi Skotské máslové sušenky od Marks and Spencer)
- 110 g másla
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžička jemně namleté kávy
Krémová náplň
- 750 g mascarpone
- 250 g 70% čokolády
- 200 ml kokosového mléka
- 150 g cukru
- 3 vejce
- 2 lžičky jemně namleté kávy
- špetka soli
Postup
Dno dortové formy o průměru 26 cm vyložte pečícím papírem a zaklapněte boční část.
Sušenky rozdrťte na prášek (pomůže vám palička na maso, nebo kladívko) a přidejte k nim máslo v pokojové teplotě. Přisypte kakao a kávu a vše promíchejte na těsto, které nasypte na dno pečící formy a důkladně udusejte. Poté dejte korpus asi na 15 minut vychladnout do lednice.
Předehřejte si troubu na 160°C.
Čokoládu nechejte rozpustit ve vodní lázni. Mezitím si ve velké míse postupně smíchejte mascarpone, cukr a kokosové mléko. Poté přilijte do směsi rozpuštěnou čokoládu, přisypte kávu a osolte. Nakonec přidejte vejce a lehce vše zašlehejte dohromady.
Připravenou směs vylijte na vychladlý korpus a několikrát s ní pořádně bouchněte o stůl, aby se z cheesecaku dostal přebytečný vzduch.
Na dno trouby dejte nádobu s vodou a dort pečte jednu hodinu.
Po upečení nechce cheesecake vychladnout a dejte ho ztuhnout do lednice ideálně do druhého dne.