Předvánoční shon už u mě vystřídala zasloužená pohoda, kterou si rád zpříjemním kapkou alkoholu.
Snažil jsem se využít ingredience, které mi zbyly po pečení cukroví a měl jsem je doma. Místo klasického vaječňáku jsem si tak připravil čokoládovo-kokosový likér, který asi nejvíce připomíná domácí Bailey’s.
Jako základ jsem v něm použil kvalitní rum, který se s kokosem perfektně páruje a moji milovanou čokoládu. Likér je smetanově krémový, není příliš sladký ani výrazně rumový a těším se až si s ním připijeme s rodinou u štědrovečerní večeře.
Suroviny
- 400 ml kokosového mléka
- 400 ml salka
- 250 ml 33% smetany
- 300 ml rumu (třtinového, žádný tuzemák)
- 50 g 70% čokolády
- 1 vanilkový lusk
Postup
Do hrnce si nalijeme kokosové mléko, salko a smetanu.
Vanilkový lusk podélně rozřízneme, vyškrábneme z něj semínka, která i s luskem přidáme k ostatním ingrediencím.
Na mírném plameni postupně zahříváme směr pod bod varu, na cca 85°C. Během ohřívání se směsí mícháme metličkou. Z ohřáté směsi vyjmeme vanilkový lusk.
Ohřátou směs nalijeme do misky s kousky čokolády a necháme ji minutu rozpustit. Poté vše rozmixuje ponorným mixérem.
Na závěr přilijeme rum a lehce promícháme.